Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 1 mrt 2019

Je excuses aanbieden? Dit zijn de vier meest voorkomende fouten

Heb je iets gedaan waardoor iemand anders zich gekwetst voelt, of in de problemen zit, dan is het de hoogste tijd om je excuses aan te bieden. Maar hoe doe je dat? De volgende vier situaties leveren in ieder geval niet het gewenste resultaat op.

Heb je iets gedaan waardoor iemand anders zich gekwetst voelt, of in de problemen zit, dan is het de hoogste tijd om je excuses aan te bieden. Maar hoe doe je dat? De volgende vier situaties leveren in ieder geval niet het gewenste resultaat op.

Het niet gemeende excuus

‘Jahaa, het spijt me’ of ‘ik zei toch dat het me spijt’? Het zijn typische uitspraken van mensen die hun excuses aanbieden, maar het eigenlijk helemaal niet menen. Het is allemaal voor de vorm. Je spreekt dan misschien wel letterlijk de woorden uit, maar er zitten geen echte gevoelens van spijt bij. En dat gaat niet werken. In de meeste gevallen is dat echt wel duidelijk bij de persoon die de boodschap in ontvangst neemt dat je sorry zegt omdat het ‘moet’. Wat je beter kunt doen is even wachten tot je geïrriteerde of gefrustreerde gevoelens zijn weggeëbd. Hierna kun je waarschijnlijk beter redeneren en besef je misschien dat een oprecht excuus beter op zijn plaats is.

Het overdreven excuus

‘Ohh, het spijt me zó’ of ‘ik voel me zooo slecht hierdoor, is er iets dat ik kan doen’? Oké, het is waarschijnlijk beter dan het niet gemeende excuus, maar ook een verontschuldiging die over the top is kan ineffectief zijn. Excuses zijn in principe bedoeld om fouten recht te zetten, en kunnen een beschadigde relatie repareren. Maar dat is niet wat je met een overdreven excuus doet. Wat je namelijk doet, is de aandacht trekken naar je eigen gevoelens. Door wel vijf of zes keer sorry te zeggen vraag je indirect aan de ander om jou te vertellen dat het oké is. Beetje omgekeerde wereld, nietwaar?

Zo kun je mensen vergeven als ze geen sorry zeggen

Het halve excuus

‘Het spijt me dat dit gebeurd is’, of ‘wat vervelend dat dit nou net bij jou moet gebeuren’. Beide zijn voorbeelden van een half excuus. Wat dit betekent? Het halve excuus bezit altijd een aantal elementen van een goed excuus, maar niet allemaal. De drie belangrijkste elementen zijn het nemen van verantwoordelijkheid voor je rol in de situatie (en het uitdrukken van spijt), vragen om vergeving, en beloven dat het niet nog een keer zal gebeuren. Bij een half excuus neem je bijvoorbeeld wel de verantwoordelijkheid voor je rol, maar vraag je niet om vergeving. Of je betuigt juist spijt voor de omstandigheden van de andere persoon, maar geeft niet toe dat dit (deels) jouw schuld is.

Dit vind je misschien ook interessant: Vind je sorry zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker

De ontkenning

Sorry zeggen is niet altijd even makkelijk, dus in sommige gevallen zeggen mensen het ook gewoon niet. Ze ontkennen dat ze schuldig zijn en trekken hun handen van de situatie af. Not good. ‘Tuurlijk, het kan zijn dat je gefrustreerd of boos bent, waardoor je (in plaats van excuses aan te bieden) in de verdediging schiet. Maar we weten allemaal: eerlijkheid duurt het langst. In het heetst van de strijd lijkt ontkennen misschien een goede optie, maar zolang je blijft ontkennen wordt het moeilijk om een gebroken relatie te herstellen.

Verder lezen: Waarom vrouwen veel vaker sorry zeggen dan mannen

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Je excuses aanbieden? Dit zijn de vier meest voorkomende fouten
Sluiten