Nydia van Voorthuizen
Nydia van Voorthuizen Mind 6 augustus 2016

Erica Jago over inner peace en angst loslaten

Erica Jago is yoga teacher, kunstenaar en grafisch vormgever. Op Hawaï runt ze al tien jaar een eigen yogaschool en ze geeft regelmatig retreats. In haar lessen staat het loslaten van angst centraal, het puur jezelf kunnen zijn. Je kent haar misschien van het fijne en bovendien prachtige yogahandboek ‘Art of attention’ dat ze samen met Elena Brower schreef en ontwierp.

In het kader van de Inner Peace Conference die het eerste weekend van oktober in Amsterdam gehouden wordt, zal ze zaterdag 1 oktober in de Amstelkerk spreken over het maken van een eigen ‘sacred space’ om tot rust te komen. Bedrock sprak met haar over yoga, inner peace en dat wat haar gelukkig maakt.

Je hebt al tien jaar je eigen yogaschool. Hoe kwam het dat je zo into yoga raakte? Was er een duidelijk aanwijsbaar moment in je leven dat ervoor zorgde dat je je er volop op ging richten?

“Ja, ik was een zware eetstoornis aan het overwinnen toen ik Kundalini vond. Mijn verslaving aan eten en zelfsabotage was levensgevaarlijk en yoga gaf mij de motivatie om diep in mezelf te zoeken naar antwoorden.”

Dat is ook iets wat terugkomt in haar lessen: op zoek gaan naar jezelf, nadenken over dat wat we aan het doen zijn en naar binnen keren. Op de vraag hoe ze inner peace zou beschrijven, geeft ze dan ook antwoord met het volgende, passende gedicht:

[pullquote]the lump in my throat releases
my ears open to hear
call in self expression
say no to the voice of fear
there is no significant separation
between what is “in here” and “out there”
break the barrier of my skin
bring peace everywhere[/pullquote]

Een mooi gegeven: vrede willen verspreiden. Komt inner peace volgens jou dan ook voort uit dezelfde geboortegrond als liefde?

“Wij mensen streven ernaar van onszelf te houden. Yoga, meditatie en muziek verankeren die liefde in ons. Ik kan die liefde zelf in mijn lichaam oproepen: ‘ik hou van je’ tegen mijzelf zeggen’ en ‘ik vergeef je voor al die negatieve gedachtes’. Hierdoor creëer ik rust, peace.

Ik geloof er daarom in dat die vrede voornamelijk voortkomt uit de mogelijkheden die we krijgen om onze eigen liefde te besturen, om zelf te beslissen waar onze liefde heengaat. Dus ja, er is wel een link.”

Hoe belangrijk is die inner peace voor jou? Wat heeft inner peace jou gebracht toen je worstelde met je eetstoornis?

“Heel belangrijk. Het heeft ervoor gezorgd dat ik tot mijn volle potentie kom, nee zeg tegen angst. Dankzij meditatie zag ik dat het verlaten van deze wereld geen optie was en dat ik er dan maar beter op een vrolijke, fijne manier in kon staan. Het liet mij inzien dat het tijd werd om met datgene te starten waarvoor ik hier gekomen ben.”

Denk je dat inner peace outer peace beïnvloedt?

“Ja. Op dezelfde manier waarop kunst ons bijvoorbeeld beïnvloedt, ervoor zorgt dat we even stilstaan, pauzeren. Inner peace straal je uit. Mensen voelen het, zelfs zonder dat je een woord hoeft te zeggen.”

En hoe helpt yoga jou om blijvende inner peace te vinden?

“De ademhaling. Inner peace vast kunnen houden zit in een voortdurende gelijke verdeling van in- en uitademen. Just breathe.”

Wat zou je aanraden aan iemand als ik die nu vooral met het fysieke aspect van yoga bezig is? Waar moet ik beginnen als ik de meer spirituele kant wil ontdekken?

“Let op datgene dat je laat stralen. Als student van Oriah Mountaindreamer heb ik geleerd dat datgene dat mij laat stralen mij verbindt aan iets groters. Hoe ik die verbinding vasthoud en inkleur, dat is wat ik mijn ‘art’ noem. Seksualiteit, spiritualiteit, creativiteit. Dat zijn de drie opties voor mij om tot die kunst te komen. Ze geven me de inspiratie wanneer ik niet zeker ben waar ik moet beginnen.”

En tot slot: wat maakt jou gelukkig? Wat drijft je?

“Gezien ik op Hawaï woon ben ik gezegend te kunnen snorkelen tussen de schildpadden, te bodysurfen op zulke krachtige golven dat je er stil van wordt en te hiken naar de meest epische en inspirerende uitkijkpunten. Dit alles inspireert mij in mijn creatieve werk en de yogalessen die ik geef en het zijn deze intieme momenten die ik met de wereld heb dat ik blijdschap en levenslust door mij heen voel stromen. Het herinnert mij eraan waarom ik hier ben en dat ik altijd meer moet geven dan dat ik neem.”

Meer lezen

Wat India ons leerde over yoga en wat wij hen teruggaven.

Je kunt hier Erica’s boek Liefde voor yoga kopen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Erica Jago over inner peace en angst loslaten
Sluiten