Er is één kenmerk dat bepalend is voor succes (en ook jij kunt het ontwikkelen)

Lisanne de Vaan 19 jan 2018 Mind

Wie slim is en hoge punten scoort op school, komt vast heel ver. Althans, dat is wat veel mensen denken. Angela Duckworth – hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania – deelt een andere mening. Volgens haar is niet intelligentie, maar passie en doorzettingsvermogen bepalend voor succes. Deze eigenschappen vormen samen één kenmerk: grit.

In mei vorig jaar publiceerde Angela Duckworth haar boek Grit: The Power of Passion and Perseverance. Het boek (in het Nederlands vertaald als de grit-factor: de kracht van passie en doorzettingsvermogen) was in de Verenigde Staten een regelrechte hit, en ook Duckworth’s TedTalk is goed voor 9 miljoen kijkers.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

In haar TedTalk vertelt Duckworth dat ze een prestigieuze consultancy baan verliet om zevendeklassers in New York wiskunde te gaan geven. Tijdens haar werk realiseerde ze zich dat IQ niet het enige is dat het verschil bepaalt tussen succesvol zijn en minder succesvol zijn. Hoe ze dat zag? Sommige van haar leerlingen hadden helemaal niet zo’n hoog IQ, maar presteerden buitengewoon goed. Andere waren ontzettend slim, maar lieten regelmatig steekjes vallen. Ook talent is volgens Duckworth geen voorspeller van succes. Net zo min als een leuk uiterlijk, of een vlotte babbel.

Staan voor de toekomst

De grote vraag is natuurlijk wat dan wél bepalend is voor succes. Volgens Duckworth is er één belangrijk kenmerk waarover je moet beschikken. Ze noemt het grit. Hiermee doelt zij op de vastberadenheid om te werken aan je langetermijndoelen. In haar TedTalk zegt zij het volgende: “Vastberadenheid is passie en doorzettingsvermogen voor langetermijndoelen. Vastberadenheid is uithoudingsvermogen. Het is staan voor de toekomst, dag in, dag uit, niet een week, niet een maand, maar jarenlang. En heel hard werken om de toekomst waar te maken. Vastberadenheid is het leven benaderen als een marathon, niet als een sprint.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Mensen met grit zijn gefocust op een doel, en laten zich door niets en niemand uit het veld slaan. Waarom ze hier in slagen? Ze hebben een passie voor wat ze doen. In feite is passie de krachtige motor achter doorzettingsvermogen. Klein detail: je moet wel weten wat die passie is.

Vind je passie

In haar boek zegt Duckworth het volgende: “Als je graag je passie zou willen volgen, maar er nog niet eentje koestert, moet je beginnen bij het begin: ontdekken. Stel jezelf een paar simpele vragen: Waar denk ik graag over na? Waarheen dwalen mijn gedachten? Waar maak ik me echt druk over? Hoe breng ik het liefst mijn tijd door? En, aan de andere kant, wat vind ik absoluut onverdraaglijk? Als je het moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden, probeer je dan je tienerjaren in herinnering te brengen, de fase in je leven waarin interesses vaak ontluiken. Zodra je enigszins weet welke richting je op wil, moet je die ontluikende interesses stimuleren. Doe dat door naar buiten te treden en iets te dóén.”

Bereken je grit

Nu je weet hoe belangrijk grit is voor je levenssucces, is het misschien ook wel fijn om te weten hoe het met jouw persoonlijke grit gesteld is. Om hier achter te komen heeft Duckworth de gritschaal ontwikkeld: aan de hand van zes kernwaarden kan iedereen zijn eigen grit-factor bepalen. Dit zijn hoop, inspanning, precisie, passie, rituelen en prioriteiten. De test bestaat uit 10 beweging, waarbij je aan iedere bewering punten geeft. Het gemiddelde van deze punten is jouw persoonlijke gritscore.

Meer lezen?

Zo word je succesvol in werkelijk álles (het is eigenlijk best simpel)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Er is één kenmerk dat bepalend is voor succes (en ook jij kunt het ontwikkelen)
Sluiten