Je telefoon opladen terwijl je loopt? Met deze nieuwe uitvinding is dat straks mogelijk

Altijd je telefoon op zak hebben is natuurlijk ontzettend handig: je kan bellen, appen, muziek luisteren, navigeren of snel even iets opzoeken. Maar dat levert – naast een telefoonverslaving – ook een terugkerend probleem op: telefoons gaan heel snel leeg. Maar door een nieuwe uitvinding is dat binnenkort verleden tijd. Je kan straks te telefoon opladen terwijl je loopt.

Een aantal onderzoekers aan Pekings Instituut voor Nanoenergie en Nanosystemen hebben een windturbine uitgevonden die zo weinig windkracht nodig heeft, dat het met een wandelbriesje al energie opwekt. En daar zou je al lopend je telefoon mee kunnen opladen. Hoe zit dat?

Energie opwekken met weinig wind 

De windturbine ziet er anders uit dan de windmolens die wij kennen. De turbine is een buis van zo’n 10 centimeter waarin twee plastic strips hangen. Lucht gaat door de buis en zorgt ervoor dat de twee strips gaan wapperen. Dit wekt energie op die opgeslagen wordt.

Al bij een windsnelheid van 5,7 km per uur kan de windturbine stroom opwekken. Even om dat in perspectief te zien: het gemiddelde wandeltempo van een mens is 4 á 5 km per uur en de gemiddelde windsnelheid aan de Nederlandse kust is 20 km per uur.

Gerelateerd: Nederlandse ontwerpster komt met energie opwekkende backpack

Dit is snel genoeg om je telefoon mee op te laden! Het apparaat werkt namelijk het beste bij een snelheid van 14 km per uur. Dan kan het al 100 LED lampjes voorzien van stroom.

Kleine windturbines

Vergeleken met de normale windturbines die in Nederland staan, is het verlichten van 100 LED lampjes natuurlijk niet zo veel. Ook is deze nieuwe uitvinding nog niet klein genoeg om casual bij je te dragen tijdens het lopen. Maar wat zijn dan wel de voordelen van deze turbines?

Het eerste voordeel is dat het apparaat met een veel lagere windsnelheid energie op kan wekken. De windmolens die wij nu kennen, werken optimaal bij een windsnelheid van zo’n 45 km per uur, terwijl de nieuwe uitvinding al optimaal werkt bij 14 km per uur.

Het tweede voordeel is dat deze windturbines goedkoop gemaakt kunnen worden in tegenstelling tot de grote windmolens die allerlei kostbare materialen nodig hebben, zoals magneten en spoelen. 

Andere manieren van energie opwekken: Is Franse kaas de nieuwste vorm van groene energie?

Geen overlast

Ook zal er weinig overlast komen van deze turbines. Ya Yang, hoofdauteur van het onderzoek, zegt dat de turbines overal in de stad en in de natuur gezet kunnen worden, zonder overlast te veroorzaken.

Als laatste is deze nieuwe uitvinding heel klein. Zoals we hierboven al zeiden is het nog niet klein genoeg om zomaar bij je te dragen, maar het gaat wel die kant op. Uiteindelijk willen de onderzoekers de turbine zo klein maken, dat het in een telefoon past.

Zie je dat al voor je? Je telefoon automatisch opladen terwijl je wandelt. Zo futuristisch is dit idee overigens niet. Het team heeft al eens eerder een generator zo groot als een munt gemaakt. Deze was alleen nog niet krachtig genoeg. Maar met de windturbine die onlangs is uitgevonden, is er weer een stap gezet richting een duurzame en goedkope manier van energie opwekken.

Meer over duurzame energie:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Je telefoon opladen terwijl je loopt? Met deze nieuwe uitvinding is dat straks mogelijk
Sluiten