Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 12 okt 2017

Elkaar helpen is lief, maar geef je iemand wel de ruimte om te groeien?

Hoe vaak heb je de neiging om problemen van anderen op te lossen? Sollicitatiebrieven te herschrijven, iemand te vertellen dat hij of zij niet bang moet zijn, zich niet zo druk moet maken of een flinke peptalk te geven als iemand verdrietig is? Dat is superlief, maar help je die persoon daar echt mee? Wat we te vaak doen is voorbijgaan aan de mogelijkheid voor die persoon om het zelf op te lossen. Hoe je iemand dan wel helpt? Ruimte geven is key. Écht ruimte geven. Iemand bijstaan zonder te oordelen, zonder het gevoel te geven niet adequaat te zijn het zelf op te kunnen lossen, zonder iemand te willen verbeteren of de uitkomst te beïnvloeden. Het is namelijk niet jouw probleem, maar dat van de ander. Dus hij of zij moet ermee dealen en wíl dat waarschijnlijk ook zelf doen.

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Makkelijk is het niet. Want als je beste vriendin kapot gaat van verdriet, je je grote liefde ziet strugglen met grote angst of als je collega vreselijk onzeker is, wil je het liefst helpen. Het wegnemen. Advies geven en zorgen dat die persoon zich weer goed voelt. Maar waarom? Dat verdriet is waarschijnlijk nodig om uiteindelijk sterker te worden, angsten moet iemand zélf overwinnen en onzekerheid gaat alleen weg als iemand uit z’n comfort zone stapt.

4 tips om anderen écht te helpen.

Om je geliefden écht te supporten in groei, ontwikkeling of verdriet is het belangrijk om hun eigen kracht niet weg te nemen. Hoe goed je het ook bedoelt. 4 tips om anderen écht te helpen.

1. Help niet teveel

Probeer goed aan te voelen wat iemand nodig heeft. Soms kan teveel hulp ervoor zorgen dat iemand zich dom en niet goed genoeg voelt. Je kunt er dan een beetje overheen walsen.

Hoe help je je partner die kampt met psychische problemen?

Andersom kan zelf een probleem oplossen iemand een flinke boost geven. Vraag wat je kunt doen om te helpen. Doe bijvoorbeeld een voorstel – zullen we vanavond samen eten zodat je je verhaal kunt vertellen? – zodat de ander kan aangeven wat hij of zij nodig heeft.

2. Zorg dat de ander fouten durft te maken

Als iemand leert, groeit of verdriet heeft, is het logisch dat iemand fouten maakt. Daar wil je je geliefden natuurlijk het liefst voor behoeden, maar daarmee beaam je dat fouten maken niet oké is.

Als je die fouten veroordeelt of meegaat in de schaamte die iemand er sowieso al bij voelt, help je die persoon eigenlijk niet. Wees de persoon die laat zien dat het oké is om fouten te maken, dat het simpelweg onderdeel is van het proces en niet het einde van de wereld.

3. Stimuleer iemands eigen kracht

Als je een ander gaat vertellen hoe hij of zij z’n probleem zou moeten aanpakken, ontken je eigenlijk dat die persoon het zelf kan. Iemand kan zich nutteloos, onzeker en incompetent voelen en uit z’n kracht gehaald worden.

Een simpele manier om problemen makkelijker op te lossen

Natuurlijk zijn er momenten dat een keuze maken voor een ander nodig is (bij verslavingen kan een interventie goed zijn bijvoorbeeld), maar in de meeste gevallen voelt iemand zich véél sterker bij een autonome keuze. Je kunt luisteren, je kunt meedenken, je kunt motiveren en als iemand het vraagt je eigen mening geven, maar blijf bevestigen dat iemand zijn eigen keuzes maakt.

4. Houd je eigen ego er buiten

Jouw ego voelt zich gestreeld als je iemand geholpen hebt en het voelt zich waarschijnlijk minder goed als iemand je advies niet opvolgt. Klopt he? Maar daar heeft de ander natuurlijk helemaal niets aan. Je helpt iemand omdat je die persoon wil helpen, niet omdat je er zelf beter van wordt.

Als iemand je advies niet opvolgt is dat niet erg. Probeer als je iemand helpt je ego aan de kant te schuiven. Wat jij er van vindt is niet relevant. En als je dan toch je advies verkondigt, onthoud dan: elk advies voor een ander is eigenlijk voor jezelf.

Zo zet je jezelf op nummer 1 (zonder een egoïst te zijn)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Elkaar helpen is lief, maar geef je iemand wel de ruimte om te groeien?
Sluiten