Rosa Bertram
Rosa Bertram Body 3 jul 2019

Last van de eikenprocessierups? Dit zijn natuurlijke tips tegen de kriebel

Het is bijna onmogelijk om gemist te hebben: de eikenprocessierups verspreidt zich niet onopgemerkt door Nederland. In principe is daar niets mis mee, ware het niet dat de rups haartjes verliest die irritatie opwekken op onze huid én op die van onze huisdieren. In parken, bossen en soms zelfs in straten heb je de kans rode bultjes op te lopen door de rups. We geven een kleine opsomming van het hoe en wat van het beestje en geven een paar fijne, natuurlijke tips tegen de klachten!

Héérlijk natuurlijk, die zomer: meer (vegan) waterijsjes, vitamine D en vrolijkheid, maar ook: de eikenprocessierups.

Eikenprocessierups: wat is het?

De rups die – je raadt het al – leeft in een eikenboom is de rups die uiteindelijk uitgroeit tot nachtvlinder. Nu het voorjaar is begonnen en de blaadjes in volle bloei zijn, komt de rups logischerwijs ook tevoorschijn. Het diertje zelfs kan weinig kwaad, het zijn z’n haartjes waar wij niet tegen kunnen.

Deze haren verliest de rups 3 keer. Het zijn niet de eerste of de tweede lading haartjes die ‘ie verliest. Nee, pas het derde jasje dat ‘ie loslaat, is vervelend voor de mens. Het beestje heeft zo’m 700.000(!) haartjes die je niet kan zien met het blote oog, maar kan met een windvlaag wel 50 tot 100 meter verderop op je gebruinde zomerhuid kan belanden.

Lees ook: Laat je kind zich lekker vervelen deze zomer (da’s goed voor ze)

De symptomen van eikenprocessierups

Die haartjes vliegen in de rondte en kunnen op je huid belanden óf vliegen zo je ogen of luchtwegen in. Je hebt de foto’s misschien wel voorbij zien komen, maar je kan er aardig wat bultjes van krijgen. De rode, jeukerige bultjes lijken bijna op een soort huiduitslag. Als je pech hebt, krijg je ook last van je ogen of/en luchtwegen.

Wat kan je doen bij jeuk of klachten?

Als je eenmaal last hebt van de haartjes van het diertje, is je lichaam gelukkig zelf in staat te helen. Helaas niet in een raptempo, meestal duurt het maximaal 2 weken. Dit kan je gelukkig wél doen:

  • Spoel je huid direct af met water.
  • Een verkoelende crème, zoals aloë vera of met een natuurlijke crème met mint is een slimme manier om de jeuk te verlichten.
  • Zitten de haartjes nog in je huid? Trek ze eruit met een stukje plakband (klinkt gek, werkt echt).
  • Was je kleding iets warmer dan normaal, het liefst wel met eco-friendly wasmiddel.
  • Probeer vooral niet te krabben om littekens te voorkomen (een beetje zoals bij waterpokken dus).
  • Voorkomen is beter dan genezen.

De gemeente Amsterdam zette deze gedetailleerde kaart online van waar de eikenprocessierups precies uithangt in Amsterdam. Goed nieuws; in het centrum ben je het veiligst en in parken of bossen loop je logischerwijs het meeste risico. Lange mouwen of een lange broek aan tijdens een fietstochtje is ook een optie, maar wel een risico.

Benieuwd welke plekken je bij jou in de buurt het beste kan omzeilen? Check het bij jouw gemeente! De gemeenten zijn druk bezig met het beestje uit te roeien (met biologische middelen gelukkig) omdat de beestjes in grotere getale terug lijken te komen ten opzichte van vorig jaar.

Wie na al dat gejeuk graag ook nog even om al het gedoe wilt lachen, raden we aan om het interview van de satirische Speld te lezen, die rups zogenaamd sprak.

Be careful!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Last van de eikenprocessierups? Dit zijn natuurlijke tips tegen de kriebel
Sluiten