Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 19 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom we soms onze eigen grootste vijand zijn (en waarom dat eigenlijk best wel grappig is)

De quarterlife-crisis, het dertigersdilemma en keuzestress – het lijken de vloeken van onze dolende generatie. Maar stiekem doen we het vooral onszelf aan. En daar mogen we best om lachen.
Vraag een willekeurige twintiger of dertiger wat ze willen in het leven en er komt een enorme waslijst aan wensen en verlangens. Per individu zijn deze natuurlijk verschillend, maar een aantal zaken komen in de meeste lijstjes wel voor. Grofweg: een leuke baan, een tof huis, een mooie man op een hippe bank en een druk en gezellig sociaal leven. Oh, en een flinke kas met geld om dit alles te bekostigen natuurlijk.

We willen een heleboel

Kortom: we willen een heleboel. Zoveel zelfs, dat het schier onmogelijk is om dit alles te bereiken. Stiekem weten we dat wel, maar toch blijven we het tot onze eigen grote frustratie proberen.

En zelfs als het ons wel is gelukt om een of meerdere van deze doelen te bereiken, is het vaak niet goed. Dan willen we namelijk toch een andere hippe bank. En is die baan eigenlijk wel uitdagend genoeg? Waarom heeft vriendin X een veel groter huis en moet jij dat niet ook willen?

En is die ene knappe kerel niet een stuk spannender dan je ingedutte vriend die al drie jaar trouw op de bank zit?

Eigen grootste vijand: we doen het onszelf aan

Veel van onze ‘issues’ en pijn doen we onszelf aan. We worden hopeloos verliefd op onbereikbare mannen. We stoppen onszelf vol met schadelijke stoffen als alcohol, suiker en sigaretten en worden vervolgens chagrijnig dat we nog steeds niet het lichaam van Doutzen hebben.

Daarnaast kopen we de meest nutteloze prulletjes en leven op grote voet, maar vergeten dat het geld in realiteit helemaal niet zo heel hard tegen de plinten klotst. En als we dan een onverwachte grote uitgave moeten doen, klagen we dat we niet genoeg geld hebben.

Kortom: we willen heel veel, maar werken onszelf tegelijkertijd heel hard tegen door zoveel te willen. En daarom hebben we dan weer bakken vol zelfmedelijden natuurlijk. Snap jij, snap ik.

21e eeuw filosofie op Instagram

Hierover maakte een dichter uit Los Angeles het instagramaccount Texts from your existentialist. De maakster is een kenner van 21e eeuwse filosofie en kent als geen ander de ‘issues‘ waar onze generatie mee dealt.

Deze kennis gebruikt ze door grappige tekstjes over het moderne leven via iPhone text-bubbles te verbinden aan filmstills, iconische foto’s en random schilderijen uit de kunstgeschiedenis. (Kijk anders maar gewoon even, dan snap je het meteen).

Pleidooi voor meer relativeren…

Het hele account is ontstaan doordat de maakster April Eileen Henry zich verveelde op een saaie werkdag.“Ik was op dat moment aan het daten met een man, maar het liep allemaal niet zo lekker. Dat wou ik van me afschrijven en besloot mezelf alle dingen die ik eigenlijk tegen hem wilde zeggen te sms’en, aangevuld met kleine stukjes van mijn innerlijke monoloog”, vertelt ze aan Kristen Cochrane van de Amerikaanse website Slutever.com.

En dat slaat aan, want het account heeft inmiddels zo’n 262.000 volgers. Volgens de maakster een teken dat veel mensen zich herkennen in dit ‘collectieve lijden’, zoals ze het zelf benoemt.

…en jezelf vaker uitlachen

Het zijn posts die je allereerst aan het lachen maken omdat je jezelf erin herkent en later omdat je jezelf stiekem uitlacht. Want als ze iets op grappige wijze weten duidelijk te maken, is het dat we onszelf best wat vaker mogen relativeren.

Via haar vermakelijke posts lijkt het brein achter dit instagramaccount vooral te zeggen: die lat hoeft echt niet zo hoog, de eisenlijst mag wat korter en blijf vooral om jezelf lachen want van een gezonde dosis zelfspot is nog nooit iemand slechter geworden.

Meer lezen over (im)perfectie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we soms onze eigen grootste vijand zijn (en waarom dat eigenlijk best wel grappig is)
Sluiten