Kitchen hack: gooi stokjes (om mee te eten) niet weg, maar hergebruik ze op deze manier

Als je vaak sushi bestelt, zal je misschien ook wel een keukenla vol met eetstokjes hebben. Je weet dat ze waarschijnlijk nooit gebruikt gaan worden, maar weggooien is ook zo zonde. Gelukkig is daar vanaf nu een duurzame bestemming voor!

Ben je fan van sushi en dol op planten? Dan kan deze kitchen hack je helpen om deze twee hobby’s te combineren.

Een compacte grond laat minder water door

Je planten kunnen aan een hoop dingen behoefte hebben. Ze willen bijvoorbeeld meer zonlicht, nieuwe potgrond, meer water, minder water, etc. Wat de verschillende planten ook willen, de meeste plantjes willen om de zoveel tijd water.

Toch kan het zijn dat je je plant genoeg water geeft, maar deze tóch water tekort komt. Dit zou te maken kunnen hebben met de bodem van je kamerplant. Als je je plant water geeft, zal gedurende een bepaalde tijd de bodem wat compacter worden (dit gebeurt nog sneller als je je plant van bovenaf water geeft).

Als de bodem eenmaal compacter is geworden, kan het water er niet goed meer zakken. Hierdoor kan het water minder goed worden opgenomen door de plant of soms zelfs helemaal niet meer.

Gerelateerd: Rond deze tijd kan je je planten het beste water geven (en waarom dat belangrijk is)

Eetstokjes to the rescue 

Wat kan je er tegen doen? Hier komen die jarenlang verzamelde eetstokjes eindelijk van pas. De eetstokjes hebben vaak de perfecte dikte en lengte om te compactheid van de bodem te verminderen.

Zo ga je te werk

Je prikt het eetstokje in de potgrond en duwt het rustig naar beneden. Probeer de wortels te vermijden; als je te hard tegen de wortel duwt, kan dit de plant beschadigen. Wanneer het eetstokje de bodem heeft bereikt, kan je het stokje wat draaien en voorzichtig heen en weer bewegen. Daarna kan je het stokje er weer uithalen.

Je hebt nu een gat gemaakt waar het water doorheen kan lopen, om zo door het compacte gedeelte heen toch een diepere laag te bereiken. Je zou de gaten kunnen vergelijken met de holletjes die regenwormen graven. Op dezelfde manier zal het water dieper in de bodem terecht komen.

Dit doe je dan een paar keer per pot, zodat het water er weer op een normale manier doorheen kan.

Bedrock staat trouwens helemaal vol met tips over de verzorging van je planten. Wil jij de gezondste planten? Kijk dan eens naar deze artikelen:

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Kitchen hack: gooi stokjes (om mee te eten) niet weg, maar hergebruik ze op deze manier
Sluiten