‘Eetbaar sixpack’ komt eindelijk op de markt

Om van zes blikjes een sixpack te maken, is er iets nodig om ze bij elkaar te houden. Tot nu toe gebeurde dit altijd met plastic, dat vervolgens aanspoelt op het strand of in de plasticsoep verdwijnt. Maar daar komt verandering in. Het eerste sixpack met een biologisch afbreekbare verpakking komt nu op de markt. De sixpackringen zijn zelfs eetbaar.

Het idee komt van de Amerikaanse bierbrouwerij SaltWater Brewery en start-up E6PR (staat voor edible six-pack ring), dat het product heeft ontworpen. In 2016 lanceerden de twee bedrijven het concept. Tijdens de World Changing Ideas Awards 2017 won het ‘eetbare’ sixpack een award in de categorie World Changing Idea.

De sixpackringen zijn gemaakt van producten die overblijven na het bierbrouwen, zoals gerst en tarwe. Hierdoor zijn de verpakkingen niet gevaarlijk voor dieren en kunnen ze er zelfs van eten. Ook mensen zouden de verpakkingen technisch gezien kunnen opeten, maar consumptie wordt afgeraden.

“Met ons product willen we andere fabrikanten, zowel in de frisdrank- als bierindustrie, inspireren. Als dit type verpakking op grote schaal wordt toegepast, kan dit een baanbrekend product worden dat gaat zorgen voor een afname van plastic in de natuur en verwondingen door plastic onder dieren”, zegt Peter Agardy, eigenaar van de Saltwater Brewery.

Eetbaar sixpack in de massaproductie

De Saltwater Brewery is een kleinschalige brouwerij, opgezet door vissers, surfers en milieuactivisten. Maar E6PR heeft nu ook een samenwerking aangekondigd met Big Beer, een bierbrouwerij die grote massa’s produceert. “Hierbij gaat het er niet alleen om dat we het product kunnen produceren, maar dat we grote hoeveelheden snel en tegen een lage prijs kunnen produceren”, aldus Marco Vega, co-founder van E6PR, tegen Fast Company. Het bier is nu in Amerika te koop.

Het product biedt een sprankeltje hoop op de afname van de plasticsoep, een enorme drijvende afvalberg in de oceaan. Milieuactivisten willen hier overigens een land van maken, Trash Isles genaamd. Meer daarover lees je hier.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
‘Eetbaar sixpack’ komt eindelijk op de markt
Sluiten