Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 14 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze ontwerper bedacht ‘s werelds eerste slaaprobot (en die heb je nodig)

Als ambitieuze millennials willen we graag de wereld verbeteren – overdag lezen we boeken over persoonlijke ontwikkeling en feminisme, ‘s avonds piekeren we over de gevolgen van klimaatverandering. En oké, tussendoor drinken we ook nog wel graag een biertje of wat. Maar al die dingen kunnen we natuurlijk niet doen zonder genoeg slaap. Daarom bedacht Julian Jagtenberg, industrieel ontwerper aan de TU Delft, samen met drie medestudenten iets om ónze wereld te verbeteren. Dat werd Somnox, ‘s werelds eerste slaaprobot.

Ademhaling en slaapliedjes

De slaaprobot helpt je in slaap te vallen, in slaap te blijven én energieker wakker te worden. Dat doet-ie onder andere door je te kalmeren gedurende de nacht. De intelligente technologie in de slaaprobot kan bijvoorbeeld een ademhaling nabootsen die jouw ademhaling op zijn beurt regelmatiger maakt, en een slaapliedje afspelen dat je kalmeert. Andere mogelijke geluiden zijn een hartslag en zelfs geleide meditatie.

Alle hulp komt van buitenaf, dus je hoeft geen rare armbandjes om. De functies worden ook aangepast aan je slaapstadium: ‘s ochtends kun je bijvoorbeeld wakker worden gemaakt met natuurlijk licht.

Duurzame materialen

Daarnaast is het gewoon heel fijn om met iets in je armen te slapen: een soort knuffel zoals je vroeger had, maar dan sociaal geaccepteerd. Het helpt dat de slaaprobot bedekt is met zachte, duurzame materialen. En misschien zul je nu denken: maar ik heb toch een partner om mee te knuffelen ‘s nachts? Ook daar heeft Somnox een antwoord op: zie de knuffelrobot gewoon als een toevoeging aan de familie, ‘als een baby die tussen jullie in slaapt’. Tja, waarom niet?

De slaaprobot is een oplossing voor het slaaptekort dat veel mensen hebben: ruim één op de vijf mensen wereldwijd krijgt niet de nachtrust die hij of zij eigenlijk nodig heeft. En dat heeft gevolgen. Slaaptekort zorgt er niet alleen voor dat je overdag moeier en minder productief bent, maar kan op langere termijn ook leiden tot depressie en zelfs hartkwalen.

Voor de Wereld van Morgen

Zo’n slaaprobot is een stuk gezonder dan slaappillen, en met Somnox won Julian dan ook de ASN Bank Wereldprijs 2017. Bovendien wordt de onderneming gesteund door Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt – niet alleen met financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk.

Op de website Voor de Wereld van Morgen vind je dan ook nog veel meer duurzame ondernemers zoals Julian. Daar kun je dus inspiratie opdoen voor de leukste duurzame gadgets en initiatieven, maar óók om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. Wie weet bedenk jij morgen wel een… tja, dat is eigenlijk helemaal aan jou. Ben jij de volgende duurzame ondernemer?

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze ontwerper bedacht ‘s werelds eerste slaaprobot (en die heb je nodig)
Sluiten