Josephine Kay
Josephine Kay Betere wereld 3 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

De eerste drijvende stad zou een oplossing voor het milieu kunnen zijn

Joe Quirk, co-founder van Blue Frontiers, gelooft dat drijvende steden een oplossing kunnen zijn voor stervende koraalriffen en het leven onder water. Inhabitat sprak ‘m over zijn ideeën over de eerste drijvende stad. Quirk gelooft dat de steden het milieu kunnen herstellen, in plaats vernielen, zoals de gemiddelde stad op het land. “Het koraal zou kunnen herstellen als we de temperatuur van het water een klein beetje kunnen verlagen. Onze ingenieurs bij Blue Frontiers hebben speciale platforms ontwikkeld om zo schaduw te creëren zodat de temperatuur kan zakken.

eerste drijvende stad

Daarbovenop vertelt Quirk dat drijvende structuren ook kunnen fungeren als een natuurlijk habitat voor zeeleven. En zeg nou zelf, hoe leuk zou het zijn om een glazen vloer te hebben zodat je vanuit je woonkamer zo de zee in kunt kijken?

eerste drijvende stad

Het doel is om de eerste drijvende stad ongeveer één kilometer vanaf de kust van Frans-Polynesië te bouwen, en dat ‘ie 100% zelfvoorzienend wordt.

eerste drijvende stad

Drijvende zonnepanelen moeten de stad voorzien van energie, en er wordt verwacht dat ze 20% meer energie zullen genereren dan zonnepanelen op het vasteland.

eerste drijvende stad

Er liggen verschillende ontwerpen op de plank, maar favoriet is om de stad op een ‘echt’ eiland te laten lijken met groene daken en gebouwd van plaatselijke materialen.

eerste drijvende stad

In 2020 moet de eerste drijvende stad gebouwd worden, die bestaat uit zo’n 15 eilanden. Quirk legt uit: de eerste drijvende stad is misschien vergelijkbaar met de eerste iPhone. Een beetje lomp en duur, maar we proberen in de toekomst ‘m steeds goedkoper te maken.” Zo’n twee tot drie jaren na 2020 hopen ze de hoeveelheid platforms te verdubbelen naar zo’n 30 stuks. Quirk voegt tot slot toe: “Water reist overal ter wereld, en dit zou een ideale kunnen oplossing zijn.”

eerste drijvende stad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De eerste drijvende stad zou een oplossing voor het milieu kunnen zijn
Sluiten