Eerlijke kleding kopen? Dat doe je bij deze merken kondigt het kabinet aan

Consumenten weten vaak niet waar ze duurzame kleding kunnen kopen. Daar komt nu verandering in, want het kabinet presenteert samen met tien maatschappelijke organisaties een lijst met zestig bedrijven die 'eerlijke kleding' verkopen of dat binnen vijf jaar willen doen. Met de bedrijven zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden waaronder het textiel wordt geproduceerd en hoe het milieu en het klimaat worden gespaard tijdens het productieproces.

In maart werd het initiatief, het Convenant Duurzame Kleding en Textiel voor het eerst gepresenteerd. We schreven hier in juni al eerder over, toentertijd hadden slechts 27 merken toegezegd mee te willen doen.

De witte lijst die het kabinet nu presenteert, bestaat uit maar liefst 60 kleding- en textielbedrijven, waaronder G-Star, Sissy Boy, Vanillia, WE Fashion en De Bijenkorf. Een goede ontwikkeling, want samen hebben de bedrijven op de lijst een marktaandeel van 35 procent van de omzet in de Nederlandse mode- en kledingmarkt. Er zijn meer lijstjes met duurzame merken te vinden. Het voordeel van deze lijst is dat er ook toekomstige afspraken aan verbonden zijn.

Het doel van het convenant? Verantwoordelijkheid geven aan de kleding- en textielindustrie zélf, om schending van mensenrechten, schending van dierenwelzijn en natuur- en milieuschade te voorkomen en verminderen.

De bedrijven op de lijst beloven om binnen 3 tot 5 jaar de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het betekent dus niet dat de merken nu al duurzaam zijn. Dit zijn de afspraken die in het convenant staan:

  1. Geen discriminatie op de werkvloer
  2. Geen kinderarbeid
  3. Geen gedwongen arbeid
  4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020
  5. Een veilige en gezonde werkplek
  6. Vrijheid van vakvereniging
  7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)
  8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie
  9. Tegengaan van dierenleed

“We zien vaak dat bedrijven prachtige ambities opschrijven over kinderarbeid en een leefbaar loon. Maar dan ontbreekt het aan de uitvoering. Het is een papieren werkelijkheid,” vertelt Tara Scally van de stichting Schone Kleren Campagne aan de Volkskrant. Door het convenant hebben de bedrijven een stok achter de deur, want wanneer een bedrijf zich niet aan de afspraken houdt, wordt hij van de lijst geschrapt. “En we maken elk jaar publiekelijk bekend wie er van de lijst is afgevallen,” geeft minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel aan.

Meer lezen?

Consumenten willen kleding graag zo goedkoop mogelijk in de winkel zien hangen. Maar ondertussen wordt deze goedkope kleding onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Door kritisch te zijn op je eigen kledingkeuze kun je echter al een groot verschil maken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Eerlijke kleding kopen? Dat doe je bij deze merken kondigt het kabinet aan
Sluiten