Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 6 feb 2017

Een sportieve inspiratie-boost: mocht je nog op zoek zijn naar een sport voor 2017

Dat sporten goed voor je is, dat weten we allemaal. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Aangeraden wordt om minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensief te bewegen. Als je week in week uit hetzelfde doet, wordt dat na een tijdje misschien saai. Op zoek naar nieuwe inspiratie? We selecteerden een aantal van de leukste sporten.

Kettlebell training

Een vorm van krachttraining die de laatste tijd erg populair is, is trainen met kettlebells. Geen idee wat het is? Een kettlebell is een gietijzeren gewicht, dat er uitziet als een kanonskogel met een handvat. Wat kettlebell training zo aantrekkelijk maakt is de hoeveelheid spieren die je tegelijkertijd traint. Bij veel oefeningen train je de benen, rug, buikspieren, armen en schouders. Het voordeel is dat je meer spiermassa krijgt en minder vetmassa, waardoor je meer calorieën verbruikt in rust. Andere voordelen van krachttraining zijn dat je spierkracht en uithoudingsvermogen verbetert, en dat je sterkere botten en pezen krijgt.

Pole fitness

Bij paaldansen denk je misschien al snel aan een louche club, maar je kunt paaldansen ook gewoon in de sportschool beoefenen. Pole fitness is een geschikte workout voor iedereen die strakker en leniger wil worden, maar vooral ook plezier wil hebben tijdens het sporten. Makkelijk is het niet. Paaldansen vraagt om kracht, lenigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Een optimale training dus. En mooi meegenomen: het schijnt ook nog eens een enorme boost aan zelfvertrouwen te geven.

Spinning 2.0

Een van de leukste sporten van het moment is toch wel soul cycling, of – zoals ze het bij Rocycle in Amsterdam noemen – a party on a bike. En dat is het ook écht. Het is een indoor cycling workout gericht op body, mind en soul. In 45 of 60 minuten doe je een full body workout, waarbij je je bovenlichaam traint met lichte gewichtjes. En dat alles bij fijn kaarslicht en opzwepende muziek. Iedere les heeft een unieke playlist, die is samengesteld door de instructeur zelf. Van deephouse tot pop, hip-hop en rock ’n roll: er is voor ieder wat wils.

Piloxing

Ooit van piloxing gehoord? De fitnesstrend die is overgewaaid uit (waar kan het ook anders) Hollywood bestaat uit een mix van pilates, boksen en dans. De pilates oefeningen zijn bedoeld voor flexibiliteit en spieropbouw, terwijl het boks-gedeelte voor snelheid en behendigheid zorgt. Voor de fun worden er nog wat danspasjes aan toegevoegd. De lessen hebben over het algemeen een hoog tempo, waarbij je uithoudingsvermogen echt op de proef wordt gesteld. Kun je er nog wel een schepje bovenop doen? Dan kun je ervoor kiezen om tijdens de lessen verzwarende handschoenen te dragen.

Trampoline fitness

Een van de nieuwste (en iets toegankelijkere) trainingsmethoden in Nederland is trampoline fitness. Een geschenk uit de hemel voor iedereen die vroeger niet van de trampoline af te slaan was. Waar je het doet? De intervaltraining wordt bij diverse sport- en dansscholen aangeboden. Ook Jump4joy geeft les door heel Nederland. Na een warming-up volgt een korte en intensieve training, gecombineerd met goede muziek. En the big advantage: door de elastische vering in de trampoline train je al je spieren, zonder belasting van je gewrichten.

Trainen met een personal trainer

In de eerste paar weken van januari zie je iedereen massaal naar de sportschool gaan. In de weken hierna is het al een stuk rustiger. Wat we hieruit kunnen concluderen? Het is niet voor iedereen even makkelijk om gemotiveerd te blijven. Behoor je tot deze groep, dan is een personal trainer misschien geen slecht idee. Het leuke hieraan is dat je samen een doel kunt stellen en hier naartoe kunt werken. Bovendien kan een coach veel beter in de gaten houden of je de oefeningen goed uitvoert, waardoor de kans op blessures kleiner wordt.

Meer lezen?

Duurzame sportkleding om jouw goede voornemens te laten slagen zonder schuldgevoel.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Een sportieve inspiratie-boost: mocht je nog op zoek zijn naar een sport voor 2017
Sluiten