Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 5 feb 2016

Een rubberen eend als moordwapen?

Voor wie denkt dat je lekker bezig bent als je niet naast een kernreactor woont, al twee jaar gestopt bent met roken en altijd je nagellak verwijdert met een raam open: think again. In de meest onverwachte producten kunnen ook chemicaliën zitten die schadelijk voor je gezondheid zijn. Maar maak je geen zorgen, volgens de schrijvers van Slow Death by Rubber Duck begint het met bewustwording en kun je met een paar simpele trucs al veel onnodige chemicaliën uit je leven bannen.

Schrijvers en natuuractivisten Rick Smith en Bruce Lourie zagen Morgan Spurlock’s documentaire Super Size Me (over wat fastfood met je lichaam doet) en werden geïnspireerd om hun eigen experiment op te zetten. In plaats van het verorberen van exorbitante hoeveelheden hamburgers en frietjes, gebruikten de twee everyday producten als shampoo, schoonmaakmiddel en zeep en onderzochten wat het effect hiervan op hun gezondheid was. Hun bevindingen bundelden ze in het boek Slow Death by Rubber Duck: The Secret Danger of Everyday Things.

Hun methodiek? “Gewoon, de producten gebruiken waar ze voor bedoeld zijn,” aldus Smith. Ze wilden juist niet in overdrive gaan en kozen er bewust voor om de producten op een normale manier te gebruiken. Hun beredenering was immers dat het wel erg makkelijk zou zijn om elke dag een adtje Dreft te trekken en daar conclusies aan te verbinden. Niemand doet dat, dus het testen moest eerlijk en realistisch verlopen.

Al snel bleek dat ze zich niet hoefden onder te dompelen in asbest om resultaat te zien. Na slechts twee dagen water drinken uit het babyflesje van Smith’s zoon en ovenmaaltijden verwarmd in plastic containers eten, was het Bisfenol A (schadelijke chemische stof dat in plastic wordt gebruikt) niveau in zijn lichaam drastisch gestegen. De hoeveelheid Bisfenol A in zijn lichaam was zelfs acht keer zo hoog als daarvoor. Een schokkende hoeveelheid als je bedenkt dat baby’s jaren uit zo’n flesje drinken.

Hierna werd het experiment verder uitgebreid. Smith ging in zijn eigen huis op zoek naar producten die schadelijk konden zijn voor zijn kind. Hij kwam in praktisch elke kamer de stof ftalaat tegen. In 2005 werd door de Europese Unie een onderzoek verricht naar de effecten van ftalaat. Hieruit werd bepaald dat sommige vormen van ftalaten niet gebruikt mogen worden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen door de effecten die ze kunnen hebben op ontwikkeling en voortplanting. Dit stofje werd door de schrijvers gevonden in kinderpyjama’s, shampoos, zeepjes en zelfs het rubberen eendje in bad.

Naast het onderzoeken van dagelijkse producten besloten de auteurs ook iets minder mainstream tests te verrichten. Zo sloten ze zich hermetisch af in het appartement van Smith en speelden ze 48 uur lang Guitar Hero en aten ze drie dagen lang alleen gerechten met tonijn uit blik.
Het blijkt onmogelijk om alle chemicaliën uit je leven te bannen. Maar door bewuster van de gevaren te worden kun je ervoor zorgen dat je er minder vaak aan blootgesteld wordt. Ook ontdekten Smith en Lourie dat het menselijk lichaam redelijk snel herstelt zodra je, bijvoorbeeld, stopt met het gebruiken van shampoo’s waar (hoge doseringen van) ftalaat in zit.

Nieuwsgierig naar meer? Lees zelf Slow Death by Rubber Duck

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Een rubberen eend als moordwapen?
Sluiten