Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 6 mrt 2017

Bye bye! Een pleidooi voor minder online vrienden

Laatst kreeg ik een vriendschapsverzoek op Facebook van iemand die ik sinds de basisschool niet meer heb gesproken. Ik heb het verzoek niet geaccepteerd. Niet omdat ik deze persoon niet mag, maar met de gedachte: wat voegt het toe?

Eerder schreven we op Bedrock over de stroom aan informatie die we dagelijks te verwerken krijgen. Een groot deel hiervan is afkomstig van social media-kanalen. Facebook-updates, Instagram-posts, Snapchat-verhalen: het is een never-ending story.

En dat doen we allemaal zelf. We kunnen er natuurlijk voor kiezen om al deze apps te verwijderen van onze smartphone, maar dat doen we niet, omdat het niet is wat we willen. Zo schreven we in het artikel dat mensen sociale dieren zijn en behoefte hebben aan sociale contacten: “Het internet voldoet hieraan door middel van social media-kanalen, waarop connecties kunnen worden gemaakt met vrienden, familie en geliefden.”

Wie zijn die Facebook vrienden?

Zie je wat er staat? Vrienden, familie en geliefden. En daar gaat het denk ik een beetje mis. Het merendeel van onze online vrienden zijn helemaal geen vrienden, familie of geliefden. Het zijn vage kennissen, mensen die we ooit op een feestje hebben ontmoet, schoolvrienden van zo’n 20 jaar terug, en social influencers die we persoonlijk helemaal niet kennen. Eigenlijk worden we dus continu gebombardeerd met een lading informatie van mensen waar we weinig om geven. Willen we nou echt van elke zucht en scheet op de hoogte worden gebracht?

Zelf maak ik me er ook schuldig aan. Ik heb Facebook-vrienden waarvan ik amper weet hoe ik ze heb ontmoet, en als ik ’s avonds in bed door Instagram posts scroll (van mensen die ik wel én niet ken) ben ik zo een kwartier verder. Een gewoonte die heel wat tijd kost, maar weinig oplevert. De laatste tijd komt het daarom steeds vaker voor dat ik mensen ‘ontvolg’ of simpelweg niet accepteer. Het kaf van het koren scheiden, zeg maar. En dat voelt goed. Ik besef: meer is niet altijd beter.

Kwaliteit boven kwantiteit

Zoals met echte vriendschappen draait het online ook om kwaliteit en niet om kwantiteit. Eerder schreven we in een artikel op Bedrock dat je nóg zoveel (online) vrienden kunt hebben, maar nog steeds het gevoel hebt dat je behoeften aan sociale contacten niet vervuld worden. Waar dat aan ligt? “Eén van de belangrijkste elementen om je verbonden te voelen met de mensen om je heen, is een solide basis. Zolang je geen tijd en energie in (online) relaties steekt, blijft de relatie oppervlakkig.”

Meer Facebook-vrienden, meer echte vrienden?

Oppervlakkig, dat is hoe we de relatie met onze online vrienden kunnen noemen. We liken hun vakantie posts en feliciteren ze als ze jarig zijn, maar daar blijft het vaak ook bij. Als het erop aan komt, zijn onze Facebook-vrienden in geen velden of wegen te bekennen. Robin Dunbar – onderzoeker aan de Universiteit van Oxford – wilde weten of het aantal vrienden op Facebook iets zegt over het aantal mensen dat in het echte leven altijd voor je klaar zou staan. Wat blijkt? We hebben gemiddeld maar vier Facebook vrienden waar we écht op kunnen rekenen. En dat getal wordt niet hoger naarmate het aantal Facebook-vrienden toeneemt.

Dus, zouden we niet eens wat meer tijd en energie moeten steken in échte contacten, face-to-face? En online vrienden die weinig toevoegen aan ons leven verwijderen? Ik sleep er vanavond misschien wel weer een paar de virtuele prullenmand in. Opgeruimd staat netjes.

Tip: Camarilla is een sociaal netwerk voor maximaal vijftien vrienden. Perfect voor het delen van intieme momenten en het creëren van diepere relaties.

Meer lezen?

Waarom vrienden kwijtraken minder erg is dan je denkt.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Bye bye! Een pleidooi voor minder online vrienden
Sluiten