Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 26 sep 2016

Een pleidooi voor 3 dagen weekend

Je proost met je collega’s op een goede week tijdens de vrijdagmiddagborrel, knippert met je ogen en… daar gaat je wekker weer. Maandagochtend. Waar de f*** is je weekend gebleven? Had je maar een dag extra… Goed punt. Zijn twee dagen wel voldoende om bij te komen van een vijfdaagse werkweek? Worden we allemaal niet veel gelukkiger, gezonder en gezelliger als het weekend een dagje langer zou duren? Eerder pleitten we al voor een work/life-balance-herinrichting in het voordeel van kortere werkdagen. Minder uren werk, meer vakantie. Als we verschillende onderzoeken naast elkaar leggen lijkt het inderdaad verstandiger om iets te doen aan de verhouding werk en vrije tijd.

Werkdagen van 6 uur

In Zweden testen bedrijven (sommigen al sinds de jaren ’90!) met 6-urige werkdagen. En de resultaten zijn zeer positief. De werknemers daar geven aan beduidend gelukkiger te zijn, schreven we eerder.

Bij Toyota in Gothenburg bijvoorbeeld blijven mensen langer bij het bedrijf in dienst (zoeken dus minder snel naar een nieuwe baan) en de omzet is gestegen. Zélfs in experimenten waarin werknemers minder uren maken met behoud van salaris lijkt het erop dat zo’n constructie rendabel is.

3 dagen weekend: een pleidooi

NY Mag’s Science of Us schreef het artikel: Every Weekend Should Be a 3-Day Weekend. En daar kunnen wij ons wel in vinden. Het overgrote deel van de onderzoeken die gedaan zijn binnen de geneeskunde, gedragswetenschappen en organisatie-psychologie laat zien dat een kortere werkweek eerder regel dan uitzondering zou moeten zijn. Vier argumenten waar we niet onderuit kunnen:

3 dagen weekend is beter voor je gezondheid

Lange dagen op kantoor zijn niet goed voor je hart, laten jarenlange, grote geneeskundige onderzoeken zien. The Lancet publiceerde een analyse van al die onderzoeken en concludeerde dat mensen die 55 uur of meer per week werken (en ga maar na; daar kom je al gauw aan met een fulltime baan) 33% meer risico lopen op een hartaanval dan mensen die minder dan 40 uur per week werken.

Must read: Heb jij een verborgen burn out?

Overwerkte werknemers hebben ook 13% meer kans hartproblemen te ontwikkelen, dan mensen die minder werken. Bovendien weten we inmiddels dat stress vaak een oorzaak is voor gekke klachten en burn-outs steeds vaker op de loer liggen als we niet genoeg ontspannen.

3 dagen weekend is beter voor je nachtrust

Mensen die minder dan 40 uur per week werken kunnen, no shit, vaker uitslapen. Maar ze vallen bovendien makkelijker in slaap dan mensen die meer dan 55 uur per week werken. Veel werken en slaapproblemen hebben direct met elkaar te maken, schreef ‘Sleep’.

Ook werden mensen die minder werkten frisser wakker. De reden? Als je lang werkt, heb je minder tijd om te ontspannen, minder tijd om je hoofd leeg te maken en écht even afstand te nemen. Ontspanning is een belangrijke voorwaarde om insomnia te voorkomen, schreven de onderzoekers. Stress is de grootste dader als het gaat om mentale en fysieke vermoeidheid.

3 dagen weekend is beter voor je relaties

Overwerk zorgt voor oververmoeidheid. Vermoeide mensen kunnen minder incasseren en reageren sneller emotioneel of paniekerig. Als mensen laag in hun energie zitten, kunnen ze bovendien andermans emoties minder goed lezen, blijkt uit onderzoek.

Leestip: Heb je last van chronische vermoeidheid? Dit is wellicht de oorzaak en wat je eraan kunt doe

Als je niet uitgeslapen bent, is het daarnaast makkelijker om ruzie te krijgen met je wederhelft dan wanneer je lekker uitgerust bent. Als je gestrest bent, kun je soms onbedoeld fel uit de hoek komen. Je slaapt misschien niet goed, je loopt achter de feiten aan en je lontje is soms kort. Stress laat ons dingen doen en zeggen waar we spijt van krijgen.

3 dagen weekend is beter voor je productiviteit

Bovendien zal je bij een kortere werkweek je werk waarschijnlijk beter doen. Ja, dat is een paradox. Maar je hebt minder tijd, dus je móet wel productief zijn. Minder werkuren zou staan voor meer output, onderzocht Harvard Business School.

Als werknemers een dag helemaal ‘offline’ gingen, ving een team van collega’s hun werk op. Teams die op die manier werkten bleken beter werk af te leveren dan teams waarvan de werknemers nog steeds 50 uur per week werkten.

Experimenten met 3 dagen weekend

Er wordt hier en daar al geëxperimenteerd met kortere werkweken. In de New York Times vertelde software CEO Jason Fried over het succes van 32-urige werkweken in zijn bedrijf. “Er wordt beter werk afgeleverd in 4 dagen dan in 5 dagen. Als er minder tijd is om te werken, wordt er ook minder tijd verspild. Je focust je op wat belangrijk is, omdat je simpelweg minder tijd hebt.”

Bovendien betekent meer eigen tijd ook dat minder privé-zaken tijdens werktijd opgelost moeten worden. Zo’n langer weekend valt of staat met voldoende motivatie om harder te werken in minder dagen én het moet bovendien een collectief initiatief zijn, want zo zegt Fried: “Anders krijg je op je vrije dag toch het gevoel dat je iets mist of dat er dingen gebeuren waar jij geen grip op hebt.”

Een extra dagje weekend betekent meer ontspanning en meer ontspanning betekent minder stress. Onderzoeken wijzen allemaal dezelfde kant op. Een dag extra weekend = gezondere werknemers, werknemers die gelukkiger zijn en meer plezier hebben in hun werk, in hun werktijd meer gefocust, meer uitgerust en dus scherper en efficiënter zijn. En dat levert werkgevers uiteindelijk meer en betere output op.

Voilà. Wat ons betreft het bediscussiëren waard.

Meer over werkleven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor 3 dagen weekend
Sluiten