Redactie
Redactie Mind 10 jun 2020

Een ode aan lekker lelijk zijn (yup, je leest het goed)

In een tijd waarin alles maakbaar is en volmaakt moet zijn, lijken we de waarde van lelijk zijn te vergeten. Dit is een ode aan hoe mooi lelijk zijn eigenlijk wel niet is.

De band rockte er flink op los. Ze zongen, nee schrééuwden, in de microfoon. Het publiek werd helemaal opgenomen in hun flow. Ze zongen over liefdesverdriet, de zin(loosheid) van het leven, over hoop en kinderlijke vreugde. Ze gaven zich helemaal.

En wij? Wij gaven ons helemaal over aan hun klanken. Het gezicht van de zanger was verslavend om naar te kijken. Zijn mimiek, zijn blik, de bewegingen: je kon maar moeilijk je ogen ervan afhouden. Het verdiende daarentegen absoluut niet de schoonheidsprijs.

Het speeksel spetterde uit zijn mond. Zijn kleding was doordrenkt van het zweet. Hij stond onsmakelijk te lurken aan zijn biertje en waterflesje. Maar wat je daar zag… dat was écht. Het was zo puur. Zo recht uit het hart.

Ook lezen: Wanneer perfectionisme een depressie kan verbloemen

Zo mooi is lelijk

Hoe vaak zien we eigenlijk nog dit soort ongecensureerde beelden in een wereld waarin alles maakbaar is? En vooral: durven we onszelf nog wel toe te staan om lekker lelijk te zijn als we doorgaans streven naar ‘de beste versie van onszelf?’

Daarom 20 momenten waarop we even lekker lelijk (mogen, kunnen, willen) zijn:

 1. Onderuitgezakt op de bank met een bord op schoot je eten schaamteloos naar binnen stouwen. En vooral niet de kruimels van je wang afvegen als de deurbel gaat en je excuseren.
 2. Hardop juichen wanneer je favoriete sportclub (bijna) scoort. En als je nog een keer juicht bij de herhaling.
 3. Je schaapjespyjama en wintersokken aan in bed. Het liefst nog met krulspelden in het haar. En een kruik op je buik.
 4. Wanneer muziek meer controle krijgt over jij dan jijzelf. Laat je gaan. Draai rondjes. Gooi je armen in de lucht. Zing en schreeuw het uit. Halleluja ja!
 5. Van enthousiasme naar de zee rennen, over het zeewater ‘struikelen’ en plat met je gezicht op het water belanden. Al heb je het zeewier in je haar en lijk je op een zandmonster: wat een plezier!
 1. Op een bloedhete dag snakken naar een ijskoude cola en het blikje in één teug opdrinken. Met natuurlijk die luide boer als gevolg. Lekker toch, zo’n ontlading.
 2. Of als je drinkt en je keihard moet lachen en het drankje de neusgaten als uitweg ziet. Voor even pijnlijk, maar daarna vooral (met een rood hoofd) verder lachen.
 3. Na een heftige vergadering (waar je het nog steeds oneens bent met je collega) de wc-deur achter je sluiten en even lekker die 2 middelvingers de lucht in. Mét gekke bek erbij.
 4. Ronduit gapen wanneer een gespreksstof je niet boeit. Wist je trouwens dat gapen en je uittrekken juist tekenen zijn dat je lichaam toegeeft aan ontspanning? Vooral mee doorgaan dus.
 5. Je ex in een (laatste) gesprek alles zeggen wat op je hart en op je tong ligt wanneer hij of zij het uitmaakt. Met tranen, vingertje en gesnotter erbij uiteraard. Maak het maar dramatisch. Kom maar op voor jezelf!
 6. Op de fiets of wanneer je wandelt luidkeels meezingen met je favoriete liedje. Niet stoppen als iemand je passeert. Wees een inspiratie en zing gewoon door.
 7. Kijk scheel naar een kind (of ouder persoon) die je al zo lang irriteert. Steek je tong uit en lach vervolgens keihard in het gezicht.
 8. Fluit hardop terug wanneer er naar jou gefloten wordt. Maak het af met een knipoogje.
 9. Als je in de ban bent van de hoofdpersonage uit je favo Netflix-serie en ook na het kijken deze rol maar moeilijk los kan laten. Leef deze rol dan gerust zelf voort. Zo hielp de serie Suits mij echt met het stellen van prioriteiten (omdat ze zo die lekkere efficiënte en gebekte advocaten uithingen).
 10. Loop naakt door het huis, knijp je vetrollen fijn en knipoog naar jezelf in de spiegel. En stap vervolgens in bad met een goed glas wijn. Verschuil je niet onder het sop. Blaas het sop van je hand en zing hardop mee met goede meezing klassiekers. Persoonlijk is What’s Up van 4 Non Blondes mijn favoriet voor zo’n moment.
 11. Ren zoals je dat in een (actie) film ziet. Strakke blik naar voren. Strakke handen langs het lichaam. En galopperen maar. Even wat inspiratie.
 12. Bij yoga je een baby voelen en de oefeningen ook zo benaderen. Lekker rollen op je rug en gewoon jezelf verwonderen wat er allemaal om je heen gebeurt; alsof je in de box ligt.
 13. In je string/onderbroek met sokken in sandalen en een veel te groot shirt je plantjes water geven of de tuin doen. Sigaretje of jointje in je mond en gewoon lekker één zijn met de aarde. Veeg je gezicht maar vol met dit ‘moederaarde’ en voel je gegrond.
 14. Dek je niet in als je (geen) honger hebt en er van alles voor je wordt neergezet. Neem een grote hand vol chips of borrelnoten. Kou in je linkerwang nog op die leverworst die je kreeg van oma. En werk in de rechterwang die kaasstengel weg. Wegspoelen met bier/wijn/prosecco werkt ook. Eet maar smakelijk. Dat verdien je ook eens.
 15. .Gewoon heel hard ‘Huh?’ zeggen als je iets niet begrijpt (met grote vragende Jennifer Hoffman-ogen) of zuchtend ‘Duhuh’ zeggen als je wel iets heel goed begrijpt en al voor de zoveelste keer hoort.

Als je eenmaal echt bent, ben je niet meer lelijk

Als je je weet te uiten zoals je je vanbinnen voelt. Als je je tranen zonder om te kijken kan laten stromen. Als je je verslikt wanneer je water in je luchtpijp krijgt en hard begint te hoesten. Als je die roze tutu draagt omdat je dat die ochtend zo voelde. Het zijn de dingen waar we ons allemaal in herkennen en eigenlijk al zo snel voor schamen. Maar het is wie we zijn: het is mens-zijn.

Je wordt pas minder aantrekkelijk wanneer je acties niet stromen met wie je werkelijk bent. Of beter gezegd: hoe je je écht voelt. Als de tranen worden ingehouden of worden weggeveegd. Als het zweet wordt opgevangen door een bandje. Als de vlekken uit de kleding worden gewassen. En de gaatjes snel dichtgenaaid. Alsof wie je echt bent er helemaal niet mag zijn.

Ook interessant: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

Dus wees maar lekker lelijk. Wees maar lekker jezelf. Omring je met mensen die dát in je zien. Het kunnen zo maar eens vrienden voor het leven zijn. En vooral: blijf bevriend met die kant van jezelf. Veroordeel het niet. Stopt het niet weg. Gooi het eruit!

Wie écht kijkt, ziet dat er achter dat wat wellicht ‘lelijk’ lijkt een behoorlijke schoonheid verscholen zit. Onthoud dan nog eens goed: als je eenmaal echt bent, ben je niet meer lelijk.

Dan ben je gewoon lekker jezelf.

Xantoucha Touw is coach en schrijver die graag bewust stilstaat bij wie wij als mens zijn. In haar praktijk begeleidt ze jongvolwassenen in het maken van bewuste keuzes om dichter bij hunzelf te komen. Ook schrijft ze voor diverse (online) magazines artikelen over eerste hulp bij mens-zijn. Meer info over Xantoucha? Op haar website en Instagram deelt ze haar avonturen en gedachten.

Meer Bedrock?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Een ode aan lekker lelijk zijn (yup, je leest het goed)
Sluiten