Josephine Kay
Josephine Kay Featured 3 jun 2017
Leestijd: 6 minuten

Een mooi gesprek met een jonge islamitische vrouw over haar geloof

De ramadan is begonnen. Tot 25 juni zal er gevast worden door moslims over de hele wereld. We spraken een jonge islamitische vrouw, Souad Abdellaoui, over het geloof en waarom dit zo belangrijk voor haar is. “Het meedoen aan de ramadan is één van de vijf zuilen van de Islam. Dat betekent dat je onder andere van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten, drinken en geen geslachtsgemeenschap mag hebben. Deze bijzondere maand is vrijgesteld voor zieken, reizigers, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ik val nu onder de laatste categorie en zal dit jaar niet meedoen. Ik mis een hele mooie maand van bezinning, zowel lichamelijk als geestelijk. Er heerst een gevoel van: ‘we gaan er met zijn allen voor!’

De maand staat in het teken van familie en heel veel warmte. Meedoen met de ramadan betekent voor mij dat ik er sterker uitkom. Ik stel doelen voor mezelf en groei als (moslim)mens zijnde. Je kunt het zien als een soort coachingsmaand voor jezelf.”

Waar geloof je precies in en hoe uit zich dat in jouw leven?

“Ik geloof in Allah als god en in profeet Mohamed als zijn boodschapper. De islam is een onzichtbare rode draad in het dagelijks leven voor mij. Het 5 keer bidden per dag is vanzelfsprekend, het danken van Allah door de el Hamdoelilah te zeggen, en te voelen, is ook een belangrijk onderdeel van de dag. Op momenten dat het top gaat, en vooral op momenten dat het minder gaat. Het dankbaar blijven in voor en tegenspoed is mijn sleutel tot gelukkig blijven.

Het denken aan zieken en het bezoeken van zieken vind ik een heel mooi en belangrijk onderdeel van ons geloof, en dit doe ik daarom ook regelmatig. Vrijdag is onze kleine feestdag. Ik probeer dit op deze dag ook zo te ervaren en vooral te voelen. Dit doe ik door surat el Kafh (een koranvers dat ik opzet) te luisteren, wierrook te branden en ik probeer zo min mogelijk in het huis te doen en me over te geven aan het kleine feestdag-gevoel. Voordat ik Damin (ons zoontje) had, ging ik ook regelmatig op vrijdag naar de moskee.”

Waarom is het geloof belangrijk voor je?

“Allah is heel belangrijk voor mij omdat ik kan vertrouwen op hem. Ik vertrouw erop dat wat hij mij geeft (fijn of minder fijn) met een reden wordt gegeven. Ik zoek mijn toevlucht bij Hem als ik angstig ben. Het toevertrouwen van mijn angst aan Hem geeft mij weer kracht en het vertrouwen dat Hij laat gebeuren wat moet gebeuren. Vijf keer per dag ben ik verplicht te bidden. In een land waarin de druk hoog is en iedereen maar rent, is het heel fijn om te zeggen: ‘wacht ik moet even bidden.’ Het is een soort van overgave, en dan ben ik even weg van alles en iedereen. Een moment voor mij alleen samen met Allah. Dit zou ik los van het geloven in Allah sowieso adviseren. Zonder je af, adem in, adem uit en bescherm jezelf tegen het snelle en drukke van dit leven door alles los te laten, door je over te geven aan jezelf, en in mijn geval aan mezelf en Allah.”

Hoe zit het met het geloof en de liefde?

“Samen met mijn man Tim geloof ik in Allah. Dat geeft ons dezelfde rode draad. Het samen veelvuldig danken van Allah voor alles wat we meemaken, voelen en hebben is voor mij extra rijkdom. Ik voel me rijk met mijn geloof in Allah, maar het samen met Tim geloven in Allah maakt mij nóg rijker. En samen Damin zo opvoeden is voor mij het mooist.

Vroeger als puber begreep ik niet echt wat mensen nou zo speciaal vonden aan de islam. Ik moest vooral zoveel, maar what’s in it for me? De band die ik toen had met Allah was vooral vanuit wat ik móest. Dat waren verplichtingen zonder liefde voor Allah.”

[source id=”attachment_11052″ align=”none”][/source]

Hoe reageert je (niet gelovige) omgeving als je hierover vertelt?

“Als ik vertel over hoe ik in mijn geloof sta, dan krijg ik bijna altijd alleen maar bewondering te horen en voelen. Degene die naar mij luistert kan niet om het feit heen dat het mij een heel goed gevoel geeft. Ik praat ook echt vanuit mijn eigen beleving en heb totaal niet de behoefte om iets te verdedigen. Mijn insteek is: ik voel me er super goed bij, en ik hoop dat jij ook iets hebt of vindt waar jij je goed bij voelt.

Een paar maanden geleden ging ik bidden voordat ik samen met een (niet-islamitische) collega een training ging geven. Dit vond zij zo fascinerend dat ze tranen in haar ogen kreeg. We hebben daarna een prachtig gesprek gehad over de islam en over haar gevoel bij de islam.

Jaren geleden kreeg ik wel een keer oprecht de vraag van een collega of ik ook een terrorist in de familie had. Zo’n vraag beantwoord ik dan heel simpel door ook een vraag te stellen: ‘heb jij ook een pedofiel in je familie?’ We konden er gelukkig dezelfde dag nog samen om lachen.”

Hoe kijk jij naar mensen die niet gelovig zijn?

“Voor mij is iedereen gelijk, ongeacht waar je in gelooft. Dit wordt ook vanuit de Islam gestimuleerd. De voorbeelden die er zijn van onze profeet Mohamed vzmh (vrede zij met hem) en hoe hij omging met zijn joodse buurman zijn prachtig. De profeet vzmh heeft talloze voorbeelden achtergelaten van hoe belangrijk de mens als individu is en dat past helemaal in hoe ik als mens ben. Liefde en respect verdient namelijk iedereen. Bijvoorbeeld: ‘De Profeet, vrede zij met hem, vroeg mensen vriendelijk en rechtvaardig te zijn. Als hoogste rechter en scheidsrechter, als de leider der mensen, als een hervormer en boodschapper hield hij zich altijd bezig met mensen en hun zaken. Hij had vaak te maken met tegenover elkaar staande en oorlogvoerende stammen, waarbij het rechtvaardig zijn tegenover de ene, het gevaar met zich meebracht de andere partij tegen zich in het harnas te jagen. Toch week hij nimmer van het pad der rechtvaardigheid af. In het toepassen van rechtvaardigheid maakte hij geen onderscheid tussen gelovigen en ongelovigen, vrienden of vijanden, hoog of laag (in de maatschappij geplaatsten).’”

Souad Abdellaoui (32) is getrouwd met Tim en moeder van Damin (1,5 jaar). Ze is werkzaam als Life Coach & Kindercoach voor 1 op 1 groeisessies en geeft trainingen en workshops in opdracht van gemeentes en instellingen. Check voor meer info www.resultaat-coach.nl.

Meer lezen?

Lees hier hoe het is om als jonge vrouw in Amsterdam in God te geloven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Een mooi gesprek met een jonge islamitische vrouw over haar geloof
Sluiten