Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Maatschappij 10 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Een eye-opener over de gevaren van social media: The Great Hack op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Great Hack, een indrukwekkende docu over hoeveel grote bedrijven eigenlijk van je weten.

Je herinnert je ongetwijfeld nog het schandaal rond Cambridge Analytica, het Britse databedrijf dat betrokken was bij de campagne van Donald Trump en de Brexit. Dat deed het bedrijf door gebruik te maken van de persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, van wie velen geen toestemming hadden gegeven.

Vorige maand werd bekend dat Facebook een recordboete van 5 miljard dollar moet betalen voor het schandaal, en daarnaast een privacycomité moet oprichten om andere privacyfouten te voorkomen.

The Great Hack op Netflix: hoe het nou écht zit met je privacy

Over dat schandaal is nu een Netflix-film gemaakt: The Great Hack. De docu gaat op zoek naar mensen die bij het bedrijf werkten en informatie willen prijsgeven. Klein probleempje: klokkenluiders moeten vaak vrezen voor hun leven – want de data-industrie is een duistere wereld waar biljoenen dollars in omgaan, beschermd door machtige bedrijven. Data is het meest waardevolle bezit op aarde, en dat is waarom bedrijven als Facebook en Google zo belangrijk zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Herhaalt de geschiedenis zich? (over vluchtelingen, Trump en nepnieuws)

Naast een zoektocht naar de daders achter het Cambridge Analytica-schandaal, laat de docu dus ook de gevaren van de data-industrie in het algemeen zien.

Ja, we weten inmiddels allemaal dat onze likes op Facebook worden gebruikt voor advertenties. Maar hoe vaak sta je erbij stil dat ál je data – niet alleen je likes, maar ook je locaties, je creditcard-transacties en noem zo maar op – worden gecombineerd en gebruikt door die geheimzinnige industrie? Cambridge Analytica beweerde 5000 datapunten van elke Amerikaanse kiezer te bezitten – en dat is op z’n zachtst gezegd niet niks.

The Great Hack | Official Trailer | Netflix

They took your data. Then they took control. The Great Hack uncovers the dark world of data exploitation through the compelling personal journeys of players on different sides of the explosive Cambridge Analytica/Facebook data scandal. In select theaters and on Netflix July 24.

Want je mag dan denken dat je niks te verbergen hebt, maar dat betekent niet dat het ook een goed plan is als enorme bedrijven onze data misbruiken om mee te experimenteren en ons net zo lang nepnieuws voor te schotelen tot we overtuigd zijn van het wereldbeeld dat zij ons willen opdringen. The Great Hack gaat over de duistere kant van sociale media, en het is ontzettend belangrijk dat we ons daar bewust van worden en opkomen voor onze privacy.

De docu duurt bijna 2 uur en is te bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een eye-opener over de gevaren van social media: The Great Hack op Netflix
Sluiten