Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Voor échte sport is heldenmoed nodig (en voetbal is gewoon een spel)

Volgens filosoof Robin van den Akker zijn voetbal, tennis en zwemmen slechts spel, maar wielrennen en stierenvechten wel sport. Het verschil: voor échte sport is heldenmoed nodig.

Eerst was er voetbal, toen wielrennen en nu zitten we middenin de Olympische Spelen. Een droom voor de sportliefhebber, een drama voor de haters (vooral als deze in één woning leven). Maar wanneer is iets sport en wanneer gewoon spel? Op die vraag gaf filosoof Robin van den Akker vorige maand in dagblad Trouw antwoord.

Voor échte sport is heldenmoed nodig

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje een gekke combinatie. Maar feit blijft dat het thema ‘beweging en sport’ in het werk van filosofen een prominente plek inneemt. Allereerst omdat we ons meer dan ooit bewust zijn van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Maar wie de geschiedenis induikt, ontdekt dat filosoof Plato in de Griekse oudheid al vragen stelde die in retrospectief als ‘sportfilosofisch’ kunnen worden gezien.

Kijksporten

Dat sport en filosofie goed samengaan, werd nog duidelijker toen in de jaren zeventig de ‘International Association for the Philosophy of Sport’ werd opgericht. En dan zijn er nog de tientallen filosofen die boeken schrijven over sport.

Zo ook filosoof Robin van den Akker, die lid is van dagblad Trouw’s Filosofisch Elftal, een club van elf filosofen die regelmatig hun licht laat schijnen op de actualiteit. Momenteel werkt Van den Akker aan een boek over ‘kijksporten’, precies datgene wat sportliefhebbers deze zomer massaal doen.

Lees ook: Geen motivatie om te sporten? Volgens nieuw onderzoek kan dit de reden zijn

‘Kijksporten’ is volgens Van den Akker wat anders dan onderuitgezakt op de bank zitten met een zak chips (en dan heel hard schelden als een turner op topniveau een klein misstapje zet).

Intellectuele praktijk

Volgens Van den Akker is ‘kijksporten’ een actieve bezigheid en kan het zelfs een intellectuele praktijk zijn. Maar dan moet het wel echt om sport gaan en niet om spel. Volgens Van den Akker zelf zit het verschil tussen sport en spel in de aanwezigheid van de dood.

Voor spel voldoet atletisch vermogen, sociale kwaliteiten en inzet, maar voor échte sport heb je heldenmoed nodig. Je moet als wielrenner immers door kunnen gaan op momenten dat elk weldenkend mens de handdoek in de ring zou gooien, als elk deeltje van je lichaam pijn doet bijvoorbeeld.

Must read: Waarom je misselijk kan worden na een work-out

In zijn ogen zijn sporten als voetbal, tennis en zwemmen dus spel. “Het zijn fijne bezigheden, waar je als mens veel van kan leren en nog meer van kan bewonderen. Zeer aangenaam om naar te kijken bovendien.”

Maar sporten als stierenvechten of wielrennen ziet hij wel als sport in plaats van spel. Bij stierenvechten kan er immers een matador om het leven komen. “En in het peloton rijdt de dood altijd mee. Afdalen met honderd kilometer per uur, op flinterdunne bandjes – iedereen weet dat het letterlijk levensgevaarlijk is.”

Een gedachte die door menig hoofd zal zijn geschoten toen wielrenner Annemiek van Vleuten tijdens de Olympische Spelen in Rio een afschuwelijke val maakte en er heel even zelfs werd gevreesd voor haar leven.

Geen onschuldige spelletje

Precies daarom, pleit hij ervoor dat we die echte sporten niet ‘tot onschuldige spelletjes verbouwen’ door zwaardere veiligheidsmaatregelen en ethische bezwaren. “Een echte sport is een strijd tussen het beestachtige en het geciviliseerde in de mens.

Of een precair evenwicht tussen het nietige en het heroïsche van het bestaan. Daarin ervaart de mens geweld en de mogelijkheid van de dood aan den lijve en houdt het risico tegelijkertijd in toom via techniek en stilering. Dat gaat dan teloor.”

Voer voor een leuke discussie als de televisie weer eens wordt afgestemd op de zoveelste wedstrijd of nabeschouwing.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voor échte sport is heldenmoed nodig (en voetbal is gewoon een spel)
Sluiten