Vanavond is Earth Hour: zo staat het er voor met de wereld (en wat jij kan doen)

Door al het thuiswerken en alle nieuwsberichten zouden we het bijna vergeten: Earth Hour. Het door het WNF gesponsorde, internationale evenement waarbij wordt opgeroepen om alle elektrische apparaten en lichten in huis en op het werk (dat is nu dan wel weer makkelijker!) een uur lang uit te doen. Dit met als doel energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen.

Vandaag is het weer zo ver en gaan vanaf 20.30u tot 21.30u alle lichten en apparaten uit, van het Opera House in Sydney en de Big Ben in Londen tot aan de lichten bij je buren.

Wat is Earth Hour

Earth Hour is een belangrijk moment om te laten zien dat je klimaatopwarming serieus neemt. Het is een moment om te reflecteren, maar ook om te reconnecten met elkaar en de natuur.

In de onderstaande video wordt helder uitgelegd waarom Earth Hour zo belangrijk is en wat het teweegbrengt.

Ook interessant: De fabels over recyclen voor eens en altijd ontkracht

Waarom?

Zoals we al zeiden, is Earth Hour een movement om de opwarming van de aarde (nog meer) op de kaart te zetten en er samen iets aan te doen. Het maakt mensen wakker en laat bedrijven en particulieren inzien dat er nú iets moet gebeuren.

“Earth Hour is every hour of every day.” – Greta Thunberg

De aarde op dit moment

Ondanks dat we al massaal ons best doen om zo goed mogelijk bezig te zijn, warmt de aarde nog steeds op. Sinds 1906 is de aarde zo’n graad warmer geworden, en zelfs meer in hele gevoelige gebieden.

Dit zorgt ervoor dat gletsjers en zee-ijs smelten, het klimaat heftiger wordt (hetere zomers en strengere winters) en zorgen ervoor dat dieren uitsterven of van gebieden veranderen.

Must read: WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

En deze gevolgen zullen alleen maar heviger en meer worden als wij blijven doorgaan met het uitstoten van CO2-gassen. Op National Geographic lezen we wat klimaatverandering tot nu toe teweeg heeft gebracht.

 1. Het ijs smelt. En snel. In Glacier National Park (Montana, VS) is het aantal gletsjers van ruim 150 (in 1910) is gedaald naar minder 30.
 2. Het heeft effect op planten en dieren. Zo zorgt het verdwijnende ijs ervoor dat de pinguïn in Antarctica voor grote uitdagingen komt te staan, maar ook dat hele populaties uitsterven.
 3. De zeespiegel stijgt. Wereldwijd stijgt het zo’n 3,2 millimeter per jaar, maar dit gaat steeds sneller en sneller.
 4. Dieren vluchten uit hun natural habitat. Door de stijgende temperaturen moeten bijvoorbeeld bossen en vlinders vluchten naar andere, koelere plekken om te kunnen overleven.
 5. Meer regenval én meer droogte. Sommige gebieden maken meer natte periodes mee en ander regio’s ervaren juist periodes van zware droogte. Wat weer tot z’n gevolg heeft dat bossen in rook opgaan (zoals in Australië gebeurde) en er watertekorten ontstaan.
 6. Sommige diersoorten floreren in deze omstandigheden, maar die doen eerder kwaad dan goed. Denk aan muggen, teken en kwallen. Zo hebben grote getallen aan schorskevers in de VS miljoenen hectare aan sparren en pijnbomen verwoest.

Dat er iets moet gebeuren, is een feit. Earth Hour is een middel om mensen weer even wakker te schudden. En nu we allemaal binnen zitten, is zo’n moment van besef omtrent alle gevolgen van klimaatverandering misschien wel extra mooi en waardevol.

Wat kan je nog meer doen?

Naast deelnemen aan Earth Hour en een uurtje alle elektriciteit op standje 0 zetten, zijn er meer dingen die je kan doen. Eén daarvan is het verduurzamen van je persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen.

Om je een duurzaam handje te helpen, hebben we onze favoriete, ecologisch verantwoorde items op een rij gezet.

 1. Natuurlijke handzeep. Misschien wel één van de belangrijkste items op dit moment (aangezien we nogal vaak onze handen wassen). Wij wassen graag met Marcel’s Green Soap. 99 procent bio afbreekbaar en gemaakt van plantaardige zepen.
 2. Natuurlijke deodorant. Beter voor de oksels én voor he milieu, deze smeerbare deodorant van We Love The Planet. Gemaakt van 100 procent natuurlijke ingrediënten en zonder synthetische, vervuilende ingrediënten.
 3. Natuurlijke lippenbalsem. Zelf gebruiken we maar al te graag de meest pure ingrediënten waar mogelijk. Op onze lippen smeren het liefst pure sheaboter van De Tuinen. En handig: de boter is multi-inzetbaar en kun je overal op je huid/lichaam smeren. Het voedt, hydrateert en herstelt de huid en is rijk aan vitamine A, D, E en F.
 4. Natuurlijke tandpasta. Eén van onze favoriete is de nieuwe tandpasta van Colgate die voor 99 procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Ook fijn: de tandpasta van Ecodenta, die bestaat voor 96 procent uit natuurlijke ingrediënten, bevat geen fluoride maar wel houtskool (voor een nog wittere glimlach!).
 5. Natuurlijke shampoo. Onze beste natuurlijke shampoo tip? Gebruik het niet (of in ieder geval minder). En als je dan toch wel een keer je haar wil wassen, gebruik dan de natuurlijke shampoo blokken van Lamazuna of die van Ethique (1 blok staat gelijk aan 2 shampooflessen) of
 6. Natuurlijk wasmiddel. Goed voor de wereld zorgen, betekent ook goed voor je kleren zorgen. Was ze ten eerste niet te vaak en gebruik ten tweede een natuurlijk wasmiddel. Onze aanraders zijn de wasmiddelen van Marcel’s Green Soap, Seepje en Ecover.
 7. Natuurlijke zonnebrand. De zomer komt eraan en het is weer tijd om zonnebrand te gebruiken. We maakten al eerder een lijst met onze favoriete natuurlijke zonnebrand zonder schadelijke stoffen. Eén daarvan is de natuurlijke zonnebrand van Lovea en ook erg fijn is de biologische after sun.

Experts aan het woord: 5 tips voor het detoxen van je beautyproducten

Nog meer actie onderenemen:

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Vanavond is Earth Hour: zo staat het er voor met de wereld (en wat jij kan doen)
Sluiten