Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 4 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Tijd voor een duurzame zonnebril? Dit zijn onze 9 favoriete merken

Hij beschermt je ogen tegen de felle stralingen van de zon en als het even meezit, doet het je outfit ook ten goede. Een goede zonnebril is daarom een must, maar het liefste wel één die is gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke omstandigheden. Gelukkig is de tijd dat duurzaam suf was al lang voorbij. Dat bewijzen deze 9 toffe duurzame zonnebril-merken maar weer.

Dit zijn onze favoriete duurzame zonnebril-merken:

9 x duurzame zonnebrillen

1. Dick Moby

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat Dick Moby één van de meest opkomende duurzame merken is in Nederland. Met hun stijlvolle monturen veroveren ze de straat look van het land. En dat is ook niet zo gek, de brillen zien er namelijk niet alleen geweldig uit, ze zijn ook geheel duurzaam geproduceerd.

De brillen worden gemaakt van biologisch afbreekbare en gerecyclede materialen. Dat geldt ook voor het brillenhoesje: die is gemaakt van gerecycled leer. Dan zit zo’n montuurtje toch nét wat lekkerder. Dick Moby heeft een grote selectie aan monturen, dus er zit voor iedereen wel iets tussen.

2. Matt & Nat

Grote kans dat je het Canadese vegan ‘leren’ tassenmerk al Matt & Nat al eens voorbij hebt zien komen. Naast prachtige vegan leren tassen – die haast niet van echt leer te onderscheiden zijn – maakt Matt & Nat ook duurzame zonnebrillen.

Dat houdt in dat de brillen 100 procent plantaardig zijn en vrij van dierlijke materialen. Zo zijn de duurzame zonnebrillen gemaakt van metaal en acetaat en kunststoffen gebaseerd op planten. Hoe tof?

3. Neubau

Bij het Oostenrijkse brillenmerk Neubau staat het milieu centraal. In de praktijk betekent dat deze stijlvolle brillen worden gemaakt in de regio met producten die eveneens uit Oostenrijk komen, en het liefst in de buurt van Wenen. Waar het bedrijf huisvest, niet geheel toevallig in de wijk Neubau.

Deze eco-vriendelijk brillen worden dus helemaal lokaal gemaakt. Van de monturen tot de verpakking!

4. Sea2see

Sea2See is een Italiaanse zonnebrillenmerk met een innovatief concept. De brillen worden namelijk gemaakt van materialen en plastic die zijn gevonden in zee. Yup, dat lees je goed. De materialen worden dus niet alleen hergebruikt, maar zorgen ook dat de plastic soep minder wordt. We like!

Het plastic wordt verzameld in samenwerking met duizenden vissers in de Spaanse kust.

5. Sunski

Het zonnebrillenmerk Sunski produceert super toffe én duurzame zonnebrillen in hometown San Francisco. De brillen zijn licht en flexibel waardoor ze lekker zitten en je amper merkt dat je ‘m op hebt.

Het concept is simpel: de monturen worden gemaakt van gerecycled plastic, zijn betaalbaar én zien er stijlvol uit. Win-win-win!

6. GOBI

GOBI is een klein, nog niet zo bekend duurzaam zonnebrillenmerk uit Amsterdam. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! De Nederlandse oprichter liet zich inspireren tijdens zijn reis door China, waar hij stuitte op de grootste woestijn van Azië: Gobi. En dat is te zien aan de stijlvolle ontwerpen.

De duurzame zonnebrillen worden gemaakt van acetaat, katoen, roestvrijstalen scharnieren en Teflon gecoate schroeven.

7. Eco Eyewear

Bij het Zweedse zonnebrillenmerk Eco Eyewear weten ze waar ze mee bezig zijn. De brillen zijn – zoals je op de foto hierboven ziet – hip en stijlvol, maar tegelijkertijd ook hartstikke duurzaam. De duurzame zonnebrillen zijn onder andere gemaakt van castorzaad en gerecycled metaal én komen in een biologisch afbreekbaar hoesje.

8. TOMS

Het modemerk TOMS staat vooral bekend om haar duurzame schoenen, maar daar laten ze het niet bij. TOMS verkoopt namelijk ook duurzame zonnebrillen.

De monturen van de zonnebrillen zijn 100 procent plantaardig en bevatten geen dierlijke materialen, maar worden gemaakt van metaal en acetaat, kunststoffen gebaseerd op planten.

9. Vinylize

Geloof het of niet, maar de brillen van Vinylize worden gemaakt van oude vinylplaten. Al hoewel de naam waarschijnlijk al het één en ander deed verklappen.

Op die manier krijgen oude langspeelplaten een nieuw leven en hoeven er geen nieuwe materialen gebruikt te worden. Nog leuker: als je een favoriete plaat hebt, kan je deze opsturen en wordt er een heuse duurzame zonnebril van gemaakt.

10. Polette

Het (zonne)bril-merk Polette is ten eerste niet duur en ten tweede een merk met duurzame ambities. Zo heeft het merk geen voorraad in de showrooms en heeft ze een duurzame collectie gemaakt van gerecycled- en eco-acetaat. Eind 2021 wil Polette dat 100% van de acetaatcollectie bestaat uit duurzame materialen.

Meer duurzame tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Tijd voor een duurzame zonnebril? Dit zijn onze 9 favoriete merken
Sluiten