Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 18 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Nóg een duurzame uitvinding in Zweden: deze weg laadt elektrische auto’s op

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van Zweden leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over de Zweedse hype plogging, een combinatie tussen joggen en afval rapen. Als we kijken naar het grote geheel, zien we ook dat Zweden de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld heeft. Het doel is om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn, vijf jaar eerder dan afgesproken in het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten. Om de klimaatneutrale doelstelling te behalen, moet Zweden zijn CO2-uitstoot terugdringen met 85 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. In 2030 wil het land bovendien al onafhankelijk zijn van fossiele grondstof, wat vraagt om 70 percent minder uitstoot van de transportsector.

zweden

Elektrische weg in Zweden

Kortom: werk aan de winkel. Gelukkig doen ze in Zweden non-stop inventieve uitvindingen die dat klimaatneutrale leven langzaam maar zeker mogelijk maken. Zo is er nu een elektrische weg aangelegd bij Stockholm. Elektrische auto’s hoeven daardoor niet meer de hele nacht naast zo’n paal te staan, maar kunnen zichzelf gewoon opladen terwijl ze rijden.

zweden
zweden, weg, elektriciteit, duurzaam Inhabitant

De weg is trouwens compleet veilig: er is geen elektriciteit aan de oppervlakte, benadrukt één van de betrokkenen. De elektriciteit die in de bodem zit, wordt via een flexibele arm naar het voertuig geleid.

Dit vind je vast ook interessant: Wat Zweden ons leert over omgang met kinderen en de natuur.

 

Netwerk in Europa

Helaas is de weg nu pas twee kilometer lang – tenzij je steeds op en neer rijdt, kun je daar nog niet zoveel mee. Het plan is echter wel om meer van zulke wegen aan te leggen, en het is sowieso een goede stap op weg naar de ambitieuze plannen van Zweden. Dat het land de eerste is die met idee komt, zegt heel wat over hun toewijding aan het milieu.

En het goede nieuws is: momenteel is Zweden in gesprek met Duitsland over het aanleggen van een netwerk van elektrische wegen door heel Europa, om elektrisch autorijden aan te moedigen. We kunnen natuurlijk alleen maar hopen dat Nederland daar ook in meegaat.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nóg een duurzame uitvinding in Zweden: deze weg laadt elektrische auto’s op
Sluiten