Rosa Bertram
Rosa Bertram Planet 7 mei 2020

Maak op een simpele manier duurzame keuzes tijdens quarantaine (we delen 3 tips)

Nu we dagelijks dealen met de gevolgen van de pandemie, is er logischerwijs minder aandacht voor de problemen waar we ons eerst mee bezig hielden: het overeind houden van de planeet bijvoorbeeld. Alleen, kunnen we ons wel zo’n pauze in de strijd tegen klimaatverandering veroorloven? Veel experts en kenners zijn bang (lees: zijn er zeker van) van niet. Daarom delen we 3 manieren hoe je tijdens deze crisis op een toegankelijke manier tóch duurzame keuzes kan maken. 

We krijgen heel wat te verduren; de mensheid én de planeet. Ieder op z’n eigen manier kan je wel zeggen. Gezien wij op deze planeet leven en dat voorlopig ook plan zijn te blijven doen, is het uiterst belangrijk dat we de noodzaak van klimaatverandering niet uit het oog verliezen.

Ook niet als er een pandemie de kop op steekt. Gelukkig hoeft dat geen droevige strijd te worden met enkel negatieve lading, maar kan je het ook van een zonnige kant bekijken. Wanneer je bewuster leeft, komen er heel veel toffe initiatieven en leuke veranderingen op je pad!

En nee, daarvoor hoef je niet je hele leven om te gooien. Je hoeft enkel wat simpele aanpassingen door te voeren. En die zijn nog hartstikke leuk ook!

Duurzamer leven in quarantaine

Deze tips maken het easy peasy om duurzamere en groenere keuzes te maken in je dagelijks leven, zonder er al te veel aanpassingen voor te doen. Here we go: 

Verwerk je groene afval zelf (met composthoop of wormenhotel)

Grote kans dat nooit maar aan één van je volle vuilniszakken denkt zodra je ze bij het vuil hebt gezet. Helaas verdwijnt jouw afval (gemiddeld zo’n 490 kilo per jaar) niet de vergetelheid in. Nope, deze moeten gesorteerd en verwerkt (of verbrand) worden en daar gaat gigantisch veel vervuiling mee gepaard.

Hartstikke zonde, want niet elke soort afval hoeft verwerkt te worden! Groene afval kun je bijvoorbeeld helemaal zelf (!) verwerken. Hoe tof? En zo moeilijk is het niet (ik vind het zelf stiekem hartstikke leuk en heb er mijn hobby van gemaakt).

Tuin

Het is simpel: heb je een tuin? Bouw een kleine composthoop en gooi daar je groene (GFT) afval in. Na een tijdje doet de natuur haar werk en is jouw afval verdwenen.

Balkon 

Heb je een balkon, dan kan je – maak je borst maar nat – een wormenhotel aanschaffen of zelf maken. Onze tip? Ga voor dat laatste! De speciale compostwormen eten jouw groene afval op, en wat ze uitpoepen is uiterst vruchtbare aarde!

DIY

Een broek met een gat, een shirt met een vlek of een stoel met een afgebroken armleuning. We zijn snel geneigd om kapotte dingen te vervangen, maar dat is helemaal niet nodig én hartstikke slecht voor het milieu.

Bij de productie van spullen en kleding komt er veel CO2-uitstoot, waterverbruik en ander verbruik van grondstoffen vrij. Als je bij één gaatje je item al weggooit en een nieuwe koopt, kost dat de aarde wéér zo’n heel productieproces.

Een veel duurzamere optie is om naar de alternatieven te kijken. Bijvoorbeeld het repareren van je item! Lijm, wat naaikunsten en wat knip- en plakwerk doen wonderen.

Koop duurzame kleding

Nu we aan huis gekluisterd zijn, liggen sommige sectoren op z’n gat terwijl andere door het plafond schieten. Er wordt bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in klussen in huis en in de tuin, er wordt meer thuis gesport (lekker bezig!) en er wordt meer online gekocht (je moet toch iets met je tijd).

Niks mis mee natuurlijk, maar wees je wel bewust van wie je wat koopt. Je stemt groen met je euro. Kleine ondernemingen hebben het nu ontzettend moeilijk en zitten vaak op het randje van faillissement. Welke bedrijven wil jij supporten in deze moeilijke tijden?

Must read: Shop sustainable – Bedrock’s 5 favoriete webshops voor duurzame mode

Ben je in deze periode meer kleding aan het kopen, dan is een makkelijke groene keuze om dit bij duurzame modemerken te doen. Sowieso is dit een goed idee omdat de mode-industrie de op-één-na vervuilendste industrie ter wereld is. Wist je dat voor de productie van één katoen T-shirt maar liefst 2.700 liter (!) water nodig is? Precies, dat kan een stuk duurzamer zou je zeggen.

Gelukkig wordt de duurzame mode-industrie steeds groter (kijk maar naar de Sustainable Fashion Week) en zijn er steeds meer opties om stijlvol én duurzaam te shoppen!

Zo zie je maar weer: kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

Meer duurzame tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak op een simpele manier duurzame keuzes tijdens quarantaine (we delen 3 tips)
Sluiten