Duurzame sportkleding om jouw goede voornemens te laten slagen, zonder schuldgevoel

Een kleine selectie duurzame sportmerken

Net zoals de rest van Nederland probeer ik me deze maand aan goede voornemens te houden. En om eerlijk te zijn gaat het voornemen om gezond te eten, nog niet helemaal zoals ik zou willen. Maar we geven de moed niet op. Want 2017 moet toch wel het jaar worden waarin ik eindelijk, zonder corrigerend ondergoed, die echte summer body krijg.

Ik heb al een fantastisch sportabonnement en al zeker 1,5 yogales gevolgd. Maar de outfit waarmee ik vol zelfvertrouwen èn een schoon geweten naar de sportschool kan gaan ontbreekt nog. Met het starten van een nieuw jaar begon dus ook een heuse zoektocht naar duurzame sportkleding.

Best een uitdaging. Want de materialen van sportkleding zijn meestal synthetisch. Ondanks deze materialen niet eco-vriendelijk zijn hebben ze wel de belangrijke functie om als vocht en temperatuur regelaar ervoor te zorgen dat je tijdens het sporten niet uitdroogt of oververhit raakt. Gelukkig leven we in een tijd van technologische innovatie waar de producenten van sportkleding zeker geen vreemden zijn. Ik ben in de wereld van de duurzame sportkleding gedoken en heb mijn favoriete ontdekkingen op een rij gezet. Zodat je zonder schuldgevoel naar de sportschool kunt!

Threads 4 Thought

Een leuk merk met een dames en heren casual collectie. En een sport- en yogalijn. Ik ontdekte dat ze voor al hun collecties biologisch katoen en gerecycled polyester gebruiken. Het gebruik van verf om textiel te kleuren is een van de meest vervuilende aspecten van de mode-industrie. Het is dus een groot pluspunt om te lezen dat dit merk alleen gebruik maakt van milieuvriendelijke verf. En alle liters water die normaal verloren gaan in het productieproces worden hergebruikt. Klinkt als een heel verantwoordelijk merk dus, waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. En, niet geheel onbelangrijk, de collecties kun je voor een hele redelijke prijs krijgen.
www.threadsforthought.com

Adidas

Misschien een onverwachte naam in dit lijstje maar zeker een om in de gaten te houden. Van Rank a Brand krijgen ze het D-label. Wat betekent dat de eerste mijlpalen in duurzaamheid zijn bereikt, maar er nog steeds veel werk aan de winkel is. Als fan van de Streetwear trend is dit natuurlijk goed nieuws. Adidas gebruikt al lange tijd alleen biologisch katoen en werkt met verf technieken waarbij er minimaal tot geen water verbruikt wordt. Het merk experimenteert met recycling van bijvoorbeeld plastic uit de oceaan en maakt gebruik van hennep. Dit zijn nu nog redelijk exclusieve collecties maar ze streven naar een standaard gebruik van deze materialen. En om de massaproductie en voetafdruk verder te minimaliseren moet het in de toekomst mogelijk zijn dat je een paar schoenen 3D kunt laten afdrukken in de winkel.

Adidas neemt ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun fabrieksarbeiders. Ze hebben een sms-systeem in het leven geroepen waarmee er altijd een anonieme melding gemaakt kan worden zodra er iets niet in de haak is. Lekker bezig dus, laten we hopen dat hun concurrent niet achter blijft.

www.adidas.nl

Under Armour

Voor de fanatieke sporters misschien al bekend, maar voor mij een geheel nieuwe ontdekking. Under Armour is in 1996 opgericht met als doel hèt perfecte t-shirt op de markt te brengen, waarin sporters ten alle tijden goed presteren en zich ook comfortabel voelen. Al gauw werd duurzame productie van hun collecties de standaard.

Er wordt gezegd dat Under Armour het meest duurzame merk is voor sportkleding. Ze maken gebruik van materialen ontwikkeld uit de recycling van, per jaar 2 miljoen, plastic flessen. En ze doen graag iets terug voor onze samenleving. Niet alleen door het steunen van goede doelen maar voor elke kW elektriciteit die gebruikt wordt in hun productieproces kopen ze 1 kW uur windenergie.

www.underarmour.nl

Marktplaats.nl

Het is al vaak gezegd. En toch ga ik het nog eens zeggen. We kopen te veel en gooien vervolgens ook nog te veel weg. Met miljoenen kilo’s aan textiel die elk jaar wordt weggegooid kunnen we rustig stellen dat hergebruik van kleding een goede stap in de duurzame richting zou zijn. Tweedehands shoppen kan meer impact hebben dan we denken en misschien is het wel de makkelijkste stap naar een duurzame kledingkast.

Nu word ik niet direct enthousiast bij de gedachte in een ander zijn zweet-kleding rond te lopen. Maar ik ben positief verrast door het grote aanbod in de ‘zo goed als nieuw’ rubriek. Geef het een kans en bezoek eind van de maand Markplaats eens. Ik durf te wedden dat er genoeg mensen zijn die tegen die tijd hun goede voornemens al hebben opgegeven. En hun met kerst gekregen sportkleding, ongedragen te koop aanbieden.

Vooruitstrevend

Om eerlijk te zijn wist ik niet waar te beginnen met deze quest naar eerlijke sportkleding. Maar na mijn research kan ik de conclusie trekken dat deze branche vooruitstrevend is op het gebied van innovatie & technologie. Juist omdat de materialen in sportkleding een bepaalde functionaliteit moeten hebben waarin steeds wordt gezocht naar een verbetering, is het ook niet vreemd dat een merk als Adidas als een van de eerste experimenteert met recycling.

Nu sneakers steeds vaker te zien zijn dan een stel mooie pumps, is de sportbranche misschien wel dé doorslaggevende factor voor de toegankelijkheid van duurzame mode.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.