Zelfs voor schoenveters bestaat een duurzaam alternatief (én het gaat plastic waste tegen)

Elke week selecteert de Bedrock-redactie de mooiste nieuwe locaties, meest interessante to do’s en fijnste producten. Allemaal Bedrock Approved. Vandaag: direct doneren, schoenveters van plastic, irritatie-vrije tampons en je eigen compost.

Direct doneren is de toekomst

Doneer jij weleens geld aan een goed doel? Dan hoor je bij de 80% van de Nederlanders die dat ook doet. Een hartstikke hoog percentage natuurlijk, maar er zijn ook mensen die niet doneren omdat ze het systeem van nu niet transparant genoeg vinden: ‘Geld voor zorg in ontwikkelingslanden? Joh, dat steken die artsen vast in eigen zak.’ Maar nu komt Stichting HealthConnect met een initiatief dat dat argument overbodig maakt.

De Jij.doetmee-campagne koppelt jou als donateur aan een gezinshoofd in de sloppenwijken van Nairobi (die ook dezelfde verjaardagsdatum heeft). Want ja, ook in Kenia zijn er heel veel mensen die een (oude) telefoon gebruiken voor digitaal sparen en betalen, en dus ook jouw geld kunnen ontvangen. Zo kun jij een arm gezin dus direct helpen aan goede gezondheidszorg: makkelijker, persoonlijker en transparanter. En bovendien hard nodig: meer dan 90% van de Kenianen is niet verzekerd, wat betekent dat zij hun zorgkosten zelf moeten betalen – en dat terwijl ze daar dus geen geld voor hebben.

Het doel is om 2000 Keniaanse gezinnen vóór het einde van dit jaar te voorzien van goede gezondheidszorg. Je kunt ervoor kiezen om 54 euro te betalen voor een heel jaar zorg voor het gezin, of een jaar gespreid doneren voor vijf euro per maand.  Meedoen kan op jij.doetmee.org.

Schoenveters van oud plastic

Als je het milieu wilt verbeteren, denk je natuurlijk meteen aan grootse gebaren. Maar wat nou als je ook gewoon kunt beginnen met het kopen van duurzame schoenveters? Je draagt ze elke dag, maar denkt daar waarschijnlijk nooit bij na. Nee, schoenveters zijn dan wel niet het meest vervuilende ‘kledingstuk’ dat er bestaat, maar dat betekent niet dat daar geen duurzaam alternatief voor gemaakt kan worden. En het is bovendien een goede manier om gebruik te maken van plastic afval!

Zoiets moeten de vier Amsterdamse studenten achter STRICK gedacht hebben. Zij hebben het idee om schoenveters te maken van PET-flessen (die dus ook nog eens heel sterk zijn). Met de ‘Bottle Blue’ en de ‘Wasted White’ willen ze op een leuke manier bijdragen aan de strijd tegen onze plastic afval. Wat ons betreft lukt dat goed! Klein probleempje: ze hebben nog wel een budget nodig om daadwerkelijk te gaan produceren. Daarom kun je hier doneren voor de crowdfundactie – en natuurlijk krijg je daar schoenveters voor terug.

Een comfortabele menstruatie

Wist je dat je per menstruatiecyclus al snel 25 tampons of maandverbanden gebruikt? Per jaar zijn dat meer dan 325 producten, en in je vruchtbare leeftijd zo’n 11.375! Dat is niet alleen heel duur én irritant (we all know the struggle), maar ook niet zo goed voor je vagina. Synthetisch materiaal kan nu eenmaal irritaties opleveren, en ongesteld zijn is al vervelend genoeg zonder die gevolgen.

Gelukkig zijn er wel andere opties. Zo heb je bijvoorbeeld de 100% katoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden van Sanature. Volgens het merk kan katoen maar liefst vijf 5 keer het eigen gewicht aan vocht vasthouden. Ook belangrijk: katoen sluit de huid niet af, waardoor je irritaties voorkomt. De producten zijn te koop bij de meeste drogisten (waaronder Etos, Kruidvat, DA en Trekpleister).

Je eigen compost

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Amsterdam. Maar ‘mijn’ stad is niet perfect, en zeker niet ook altijd even duurzaam. Zo zijn er in Amsterdam bijna geen mogelijkheden om je GFT-afval te scheiden, en dat terwijl we daar gemiddeld 80 kilo per jaar van weggooien. Zonde!

Om het bewustzijn dat GFT-afval ook nog waarde heeft te vergroten, komt het Zero Waste Lab (in de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost) met een compostactie. Het concept: lever je groente- en fruitafval in, wacht een dagje tot de composteermachine het heeft omgezet in compost en haal dat weer op. Handig voor de planten op je balkon of in je tuin – als je die hebt in Amsterdam, tenminste.

Naast de compostactie heeft het Zero Waste Lab nog andere ‘upcycle-projecten’: op 11 december begint bijvoorbeeld de Week van de Spijkerbroek, waarin je je spijkerbroeken kunt inleveren voor korting op nieuwe. Je kunt dan ook meedoen aan workshops over de upcycle-mogelijkheden van spijkerstof.

Meer Bedrock

Hoe emotioneel intelligent is jouw kind? Verbeter het met Stars of Empathy.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zelfs voor schoenveters bestaat een duurzaam alternatief (én het gaat plastic waste tegen)
Sluiten