Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 27 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor een duurzame Koningsdag

Ongegeneerd dronken worden op straat, op random huisfeestjes belanden, de leukste koopjes scoren en dat allemaal met een oranje vlag op je wang en een oranje outfit aan. Koningsdag – hoewel Koninginnedag nog steeds niet uit m’n hoofd gaat #veranderingen blijven lastig – is en blijft een vrolijke bedoeling.

Maar, dat kan je nóg leuker maken voor mens en planeet door deze duurzame tips op te volgen.

Tweedehands spullen kopen

Koningsdag is dé dag om de leukste tweedehands items op de kop te tikken. Van mooie kleding tot meubels en van keukengerei tot designschoenen. Wacht dus vooral met een nieuwe waterkoker, boeken of andere spullen kopen tot ná Koningsdag. Grote kans dat je tegen handige koopjes aanloopt vandaag.

Wil jij minimalistischer leven en doe je de Marie Kondo (wil je dus juist van je spullen af)? Pak er een kleedje bij, stal je spulletjes netjes uit en wedden dat jij anderen hartstikke blij kan maken met jouw oude spullen?

Skip wegwerpplastic

Natuurlijk is het leuk om je te verkleden in de meest gekke outfits met vrolijke items. Maar hoe vaak ga je dit stuk plastic (een bril of gek hoedje bijvoorbeeld) nog gebruiken? Juist. Vaak halen deze plastic verkleed items het einde van de dag niet eens (of dat ligt aan jouw beschonken toestand of de kwaliteit van het spul, laten we even in het midden).

Dus, skip onnodig plastic vandaag. Echt nergens voor nodig. Je kan even leuke verkleedkleren vinden of maken van een materiaal dat niet lastig te recyclen is, in de zee belandt en schadelijk is voor het milieu.

BYO

Tijdens het struinen over de straten is het verleidelijk om bij elk kraampje een nieuw wegwerpbekertje aan te nemen. Maar waarom niet je eigen, stevigere beker meenemen die je vaker kan gebruiken en niet verfomfaaid op de grond belandt na een biertje of 2 teveel…

Lees ook: Zo organiseer je een zero waste feest!

Wist je dat de nieuwe drinkflessen van Dopper insulated is? Dat betekent dat ‘ie je bier/wijn/cocktails koud houdt en je koffie of thee warm. En vooral; het voorkomt een hoop wegwerpplastic.

Gooi geen troep op de grond

Als je verkast van plek naar plek, neem dan de spullen die je er hebt gelegd weer mee. Of dat nou van je verkoopplek voor de deur of in het park is; ruim je afval op. Kleine moeite!

Koop geen oranje kleding van fast fashionmerken

Een oranje outfit hoort bij Koningsdag. Maar wat als je geen oranje outfit in de kast hebt liggen? Het is verleidelijk om naar de H&M te rennen om op de valreep nog iets oranjes te kunnen scoren, maar hoe leuk is zo’n goedkoop gemaakt t-shirt nou écht?

Zo’n t-shirt is vaak gemaakt van slechte kwaliteit, onder slechte werkomstandigheden en heeft een grote impact (onder andere door het watergebruik en de C02-uitstoot). Ga daarom liever voor een leuke tweedehands shirt of hemd óf natuurlijk: koop van een duurzaam merk.

Dit zijn mooie duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem.

Op Willem! 

Meer tips om duurzamer door het leven te gaan?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 tips voor een duurzame Koningsdag
Sluiten