Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Better World 11 dec 2020

Go green: 6 x milieu-vriendelijke alternatieven op de klassieke boom

Heb jij ‘m al in huis, de kerstboom? Een mooie dennenboom vol lampjes en ballen kan eigenlijk niet ontbreken deze maand. Maar wist je dat het helemaal niet zo duurzaam is om elk jaar een kerstboom te kopen? Van de 2,5 miljoen kerstbomen die er jaarlijks in Nederland worden verkocht, belandt een groot gedeelte op de brandstapel. Eeuwig zonde, er zijn namelijk een hoop duurzamere manieren om een kerstboom te zetten.

Wij delen 6 alternatieven, zodat je dit jaar een duurzame kerstboom neer kunt zetten.

Plant je kerstboom terug in de tuin

Geef je kerstboom een tweede leven en plant ‘m na de kerst in de tuin. Als je een kerstboom met een kluit koopt, hem in een pot bewaard, voldoende water geeft en ver van de verwarming zet, zal het boompje waarschijnlijk de hele kerst in leven blijven. Zo kun je ‘m na de kerst regelrecht in de tuin zetten. Dit is een heel simpele manier om een échte kerstboom te hebben op een duurzame manier.

Must read: Kerst tijdens corona: hoe kun je de feestdagen toch een beetje vieren?

Mijn ouders kwamen dit jaar met een alternatief op dit idee. Ze hebben er voor gekozen om een kleinere kerstboom te nemen. Het boompje kan dan groeien in de tuin en volgend jaar weer gebruikt worden.

Huur een kerstboom

In plaats van het kópen van een kerstboom, kun je je kerstboom tegenwoordig ook gewoon huren. Bij organisaties als Adopteer Een Kerstboom en Duurzame Kerstbomen kun je een biologische kerstboom huren. Deze worden na de kerstperiode weer opgehaald en opnieuw gepland.

Bij Adopteer Een Kerstoom komt er zelfs nog een extraatje bij. De kerstbomen worden genummerd, waardoor je dezelfde kerstboom volgend jaar weer kunt huren.

Maak zelf een kerstboom aan de muur

Als je een beetje creatief bent, kun je natuurlijk ook zelf een kerstboom maken. Verzamel wat schroothout, zoek wat takjes, gebruik wat ijzerdraad of doe het enkel met wat kerstverlichting. Als je een beetje kan knutselen, zal het je vast lukken. Op deze Pinterest pagina kun je al wat inspiratie opdoen.

Ook lezen: Dé duurzame kerstcadeaus van dit jaar: 7 x onze favoriete gifts

Koop een tweedehands kunstboom

Je kunt ook een kunstboom zetten. Een groot voordeel van een kunstboom is dat je de boom jaren kan gebruiken. Het nadeel: een kunstboom is ook niet zo goed voor het milieu. Volgens isolease wordt er voor het kweken en vervoeren van een dennenboom 3 kilo CO2 verbruikt en voor het maken en vervoeren van een kunst kerstboom 27 kilo CO2.

Daarom raden wij aan om een tweedehands kunstboom te nemen. Rond kerst zullen er genoeg kerstbomen aangeboden worden in kringloopwinkels of op marktplaats.

Maak een kerstboom van boeken

Heb je een boekenkast vol boeken die je voorlopig niet gaat lezen? Maak er dan een kerstboom van. Het kost misschien even de tijd, maar dan heb je ook iets. Hartstikke leuk, duurzaam én helemaal gratis.

Versier je kamerplanten

Als je kamer al helemaal vol met planten staat, kun je díe natuurlijk ook gewoon versieren. Het is dan misschien geen échte dennenboom, maar een kamerplant met kerstballen en -lichtjes brengt een kamer ook helemaal in de kerstsfeer.

Probeer dit jaar voor een duurzame kerstboom te kiezen. Er zijn genoeg opties!

Duurzaam de feestdagen in:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Go green: 6 x milieu-vriendelijke alternatieven op de klassieke boom
Sluiten