Kerstcadeaus kopen: hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan? 4 handige tips!

It’s the most wonderful time of the year… Het is december dus de kerstdagen staan weer voor de deur. Helaas zit er aan al het samenzijn en het heerlijke eten ook een keerzijde. Wist je dat we tijdens de feestdagen 25 procent meer afval maken? Maar dit kunnen we voorkomen. Met deze tips ga jij voor een groene en duurzame kerst.

Natuurlijk draait het tijdens de feestdagen om samenzijn en genieten, maar dat kunnen we ook doen terwijl we in ons achterhoofd een beetje rekening met ‘t milieu houden, toch?

Een duurzame kerst, hoe pak je dat aan?

De periode voor kerst geeft al genoeg stress op zich. Misschien heb je helemaal geen zin om over ‘t milieu na te denken of misschien heb je er wel nooit bij stil gestaan hoe schadelijk de feestdagen eigenlijk zijn voor het milieu. Hoe dan ook, een duurzaam kerstfeest is makkelijker dan je denkt en het is ook nog eens voordelig voor je portemonnee.

Go vintage

Vintage shoppen, wie is er niet gek op? Ben je op zoek naar een cadeau dat bijzonder is of wat je niet zomaar overal kunt vinden? Neem dan een kijkje in een kringloopwinkel. Hier vind je de tofste en unieke items die al eerder gedragen zijn.

Niet alleen voor je kerstcadeautjes kun je hier terecht. Ben je op zoek naar een kerstoutfit? Dan ben je misschien snel geneigd om naar een winkel als de H&M, Primark of Zara te gaan, maar ga eens langs bij een vintage winkel. Je vindt er mooiere tweedehands kleding dan je misschien wel denkt.

Kerstverlichting, hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?

Cadeaupapier? Weg ermee!

Tijdens de feestdagen kopen de meeste mensen cadeaupapier om hun cadeautjes mee in te pakken. Het ziet er gewoon leuk uit. Maar ‘t is hartstikke zonde om een rol inpakpapier te kopen om het vervolgens maar één keer te gebruiken. Je kan je cadeautjes namelijk ook op een andere (originele) manier inpakken. Go zero waste en denk bijvoorbeeld aan kranten of tijdschriften die je nog hebt liggen, het staat origineel en je ziet tegenwoordig steeds vaker (trend alert). Of misschien wil je de cadeautjes wel helemaal niet inpakken. Dat kan natuurlijk ook. Scheelt je meteen dat geklooi met plakband.

Voedselverspilling is een no-go

Staat er een heerlijk kerstdiner op de planning? Voedselverpakkingen zijn de absolute nummer 1 vervuilers tijdens de kerstdagen. Probeer je kerstdiner lekker vers te kopen en koop je producten onverpakt op de markt.

Denk ook van tevoren goed na over de porties die je gaat serveren. En dat is misschien geen kerstcadeau voor jezelf of je familie, maar wel voor moeder natuur.

Wil je meer lezen over voedselverspilling? >> 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Do it yourself

Het is tijd om de handen lekker uit de mouwen te steken. Want die kerstkaarten zijn ook niet zo goed voor ‘t milieu. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om online een kaartje te versturen, een e-card. Maar iets wat je kunt aanraken is toch veel leuker?

Maak daarom je eigen kerstkaartje. Duurzaam én een leuke bezigheid. En datzelfde geldt trouwens voor de versiering van je boom. Zelf (kerst)decoratie maken is net zo leuk (of misschien zelfs leuker). Mocht je nou echt in een creatieve bui zijn, dan kun je ook altijd je eigen cadeautjes maken.

Meer lezen over een duurzame kerst?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Kerstcadeaus kopen: hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan? 4 handige tips!
Sluiten