Tip: duurzame documentaires Sea Blind en A River Below worden getoond in de OBA

Netflix staat vol met goeie docu’s over duurzaamheid: wat dacht je van Terra, What the Health en Okja? Hartstikke handig dat je die vanuit bed kunt kijken, maar voor de echte bios-ervaring moet je toch echt de deur uit. In dit geval niet naar de bios zelf, maar naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam! Daar worden in november 2 duurzame documentaires getoond: ‘Sea Blind’ en ‘A River Below’.

Donderdag 15 november: Sea Blind

De ijskappen smelten, en dat heeft grote gevolgen: voor de pooldieren, maar ook voor het weer en daarmee miljoenen mensen op allerlei plekken op de wereld. Die gevolgen zijn meestal negatief, zou je denken. Maar niet voor iedereen: voor de scheepvaart was het juist een positief ding dat de route eindelijk vrijkwam. Want hoe sneller het vervoer, hoe meer opbrengst.

In de docu Sea Blind laat klimaatjournalist Bernice Notenboom de enorme impact van de vervuilende scheepvaartindustrie zien, die steeds meer verwoest en daardoor juist steeds meer mogelijkheden krijgt. De film toont die gevolgen op een heftige manier – maar wel Ă©Ă©n die we allemaal te weten zouden moeten komen. Must-see!

sea blind teaser HD

SeaBlind vertelt een nog weinig bekend maar fascinerend verhaal en is een remedie tegen onze “Zee Blindheid”.

Donderdag 22 november: A River Below

De zeldzame roze dolfijn leeft in de Amazone – tenminste, nu nog wel. De diersoort is bijna uitgestorven, maar gelukkig zijn er mensen die vechten om hem te redden: een bioloog en een Braziliaanse televisiester, om precies te zijn. Dat doen ze alleen op nogal dubieuze manieren, wat zorgt voor de spanningen die centraal staan in de docu A River Below.

De film zou bijna een fictiefilm kunnen zijn (het wordt ook wel een eco-thriller genoemd), maar de harde waarheid laat juist de situatie zo mooi zien. Een confronterend verhaal dat niet alleen over natuurbehoud gaat, maar vooral ook over manipulatie en de macht van media.

A RIVER BELOW – Official Trailer from K2 Publicity on Vimeo.

Duurzame documentaires in de OBA

De docu’s worden vertoond in samenwerking met Movies that matter, de organisatie die ook elk jaar het Movies That Matter Festival organiseert in Den Haag (met films over duurzaamheid, maar ook bijvoorbeeld gelijkheid en vrede). Bij de vertoningen in de OBA hoort ook een inleiding: op 15 november komt klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom herself iets vertellen over de docu, op 22 november is er een algemene inleiding. Op die manier heb je dus nog net een beetje extra info en verdieping.

Beide vertoningen duren van 19.30 tot 21.30 uur. Tickets (voor 15 november en 22 november) kosten normaal € 7,50, maar met een OBA- of Stadspas krijg je ze voor de helft.

Meer goede documentaires

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Tip: duurzame documentaires Sea Blind en A River Below worden getoond in de OBA
Sluiten