Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Better World 29 nov 2018

Cadeaus kopen voor een minimalist: 7 duurzame cadeautips

Ellenlange lijsten aan verlangens rollen massaal uit in december. Toch zijn er ook steeds meer mensen die liever duurzaam en minimalistisch feest vieren. Dan wordt het ineens een stuk lastiger om die wensen te vervullen. Daarom hebben wij de leukste én duurzaamste cadeaus voor je verzameld.

Met deze tips en ideeën wordt een duurzaam cadeau uitzoeken een stuk makkelijker voor je.

Duurzaamheid met meerdere betekenissen

We vergeten vaak dat duurzaamheid meerdere betekenissen heeft. Waar het voor de één betekent dat een product duurzaam is geproduceerd, vindt de ander het belangrijker dat de arbeidsomstandigheden eerlijk zijn. Iets wat lokaal geproduceerd is, heeft minder transport moeten doorstaan, dus is in die zin ook weer duurzamer dan een eco friendly product uit China.

Maar het belangrijkste is misschien nog wel hoe vaak het product gebruikt gaat worden. Koop je een duurzaam cadeau voor iemand, maar belandt het ergens op zolder en wordt er niks mee gedaan? Dan is dat ook verre van duurzaam. Iets wat jaren meegaat, is veel duurzamer dan iets dat weinig of niet gebruikt wordt.

De leukste en duurzaamste cadeautjes

Een cadeau is dus pas echt duurzaam als je zeker weet dat de ontvanger er gebruik van gaat maken. Het is daarom belangrijk om eerst uit te zoeken wat de hobby’s en interesses van iemand zijn. Of wat iemand nodig heeft.

Nu kan je inspiratie op doen voor cadeaus en op pad gaan om ze te kopen. Want ja, dat is beter dan ze bestellen en laten bezorgen.

Dit zijn de leukste en duurzaamste cadeautjes die jij kan geven op het heerlijk avondje.

Een herbruikbare drinkfles of -mok

Geef een herbruikbare drinkfles, hier heeft (bijna) iedereen iets aan. Ga wel even na wat iemand drinkt. Zo kan je kiezen uit een waterfles of een thermofles waar thee of koffie in kan.

Is iemand een echte koffie-addict? Dan is een herbruikbare koffiemok voor onderweg ook super leuk om te geven én het bespaart heel veel wegwerp koffiebekertjes.

Zelfgemaakte beauty producten

Verzorgingsproducten komen altijd van pas. Helaas doen veel stoffen in de reguliere producten meer kwaad dan goed. Gelukkig kan je tegenwoordig heel gemakkelijk zelf verzorgingsproducten maken. Maak bijvoorbeeld zelf een deo, scrub, een bodycrème of een gezichtsmasker van gember.

Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)

Boek over duurzaamheid

Lezen is goed voor je en veel mensen zijn van mening dat zij dat vaker zouden moeten doen. Geef daarom eens een boek, over duurzaamheid bijvoorbeeld. Een instapboek over duurzaamheid – zoals Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot – als iemand nog niet veel van het onderwerp af weet. Of geef juist een filosofisch boek over duurzaam geluk als iemand er al wel mee bezig is.

Vind je het lastig om een goed boek uit te kiezen? Dit zijn de boeken die wij het beste vonden de afgelopen tijd.

Eerlijke chocolade

Wie wordt er nou níet blij van chocolade? Kies voor eerlijke chocolade, van bijvoorbeeld Tony Chocolonely of Fairtrade Original-Choco. Geef je graag een chocolade letter? Ook die heeft Tony Chocolonely in het assortiment.

Lekkers van Lush

De heerlijke beautyproducten van Lush zijn met de handgemaakt en zijn verpakkingsvrij. Ga voor een lekkere bruisbal of voor een heuse shampoobar.

Iets wat iemand al heel lang en super graag wilt

Is er een cadeautje dat iemand echt al heel lang op zijn of haar lijstje heeft staan en waar diegene zeker te weten jaren plezier van gaat hebben? Gun diegene dat dan gewoon. Als er alles uitgehaald wordt, is dat juist duurzaam.

Soms gaat het niet alleen om meer willen, maar is iemand echt ergens heel blij mee of heeft diegene het echt nodig. En dan weet je zeker dat je goed doet aan je cadeau.

Een duurzame kledingbon

Duurzame kleding is vaak duurder dan kleding van fast fashion winkels. Dit komt omdat je bij duurzame kleding de eerlijke prijs voor een item betaald, in plaats van dat het milieu en de arbeiders dat voor je doen. Help daarom iemand een handje door een bon cadeau te doen van leuke, duurzame merken zoals Reformation, Cossac of Friday’s Project.

Niks

Ken je de Greenpeace actie van vorig jaar nog om gewoon helemaal niks te geven? Dat is eigenlijk helemaal geen slecht idee. Geef daarom dit jaar niks en ga eventueel gewoon iets gezelligs doen samen. Dat heeft meer emotionele waarde en is net zo leuk, toch?

Meer over duurzaam de feestdagen vieren

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Cadeaus kopen voor een minimalist: 7 duurzame cadeautips
Sluiten