Nourished
Nourished Betere wereld 11 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor het geven van duurzame cadeaus rond de feestdagen

Kerstmis is een tijd waarin we extra genieten en het leven vieren. Het is de tijd dat we samenkomen met familie en vrienden, lachen, genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk lekker eten. Toch heeft deze maand ook een keerzijde. We vergeten vaak de impact die onze feestmaand heeft op onze planeet.

We hebben met cleanbeauty platform Nourished de beste en eenvoudigste tips voor een duurzamere aanpak van één van de meest verspillende periodes in het jaar is op een rijtje gezet!

 

1. Hergebruik verpakkingsmateriaal en cadeauverpakkingen

 

Eén van de grootste bronnen van verspilling en afval tijdens de feestdagen is inpakpapier en verpakkingsmateriaal. Wanneer we cadeautjes kopen in de winkel komen deze vaak al in een verpakking, of het nu gaat om tissuepapier, een kartonnen doos of een papieren draagtas.

Wees creatief en gebruik dit materiaal als cadeauverpakking! Waarom niet?! Gebruik het tissuepapier, hergebruik een lint dat al eens om een cadeau heen zat, of strik een lint om de handvaten van een cadeautasje en je bent klaar!

Hoe het cadeau ook verpakt is, de vreugde die ontstaat rondom cadeaus ‘uitpakken’ blijft hetzelfde. Oók als je de hoeveelheid verpakkingsmateriaal vermindert. 

2. Koop fair-trade, eco-friendly en diervriendelijk

Wat de meesten van ons niet realiseren is dat we met onze euro onze stem laten horen en JA zeggen tegen bedrijven waarvan je koopt. Bij elke aankoop die we doen, zeggen we JA tegen het product, de filosofie van het merk, productiemethoden, arbeidsomstandigheden, ingrediënten, marketing, ALLES!

Dus laten we deze decembermaand JA zeggen tegen bedrijven die prioriteit geven aan de gezondheid van andere mensen, dieren en de planeet. Ideeën nodig? Laat je inspireren door cadeau-ideeën voor natuurlijke huidproducten.

3. Ben je bewust van voedselverspilling

We hebben het allemaal weleens gedaan. Je koopt veel te veel eten en je koelkast en voorraadkast zitten bomvol. Helaas gooien we dan vervolgens heel veel eten weg. Hoe kun je dit tegen gaan?

Lees ook: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling

Maak een kerstmenu, bereken hoeveel ingrediënten je nodig hebt en maak vervolgens een boodschappenlijst. Zo voorkom je dat je te veel, te weinig en overbodige producten in je winkelkarretje stopt

4. Probeer de ‘Four Gift Rule’ uit. 

Overweeg de ‘Four Gift Rule’: minder kopen en prioriteit geven aan cadeaus van een hogere kwaliteit die duurzaam geproduceerd worden, is de sleutel tot bewuste feestdagen.

Wij ontdekte de ‘Four Gift Rule’ en kunnen onszelf hierin prima vinden. Het uitgangspunt is dat ieder familielid maximaal 4 cadeautjes ontvangt. De eerste is iets wat ze graag willen hebben, iets van het verlanglijstje. De tweede is iets dat ze ‘nodig hebben’, functioneel. De derde is iets om te dragen zoals kleding/sieraden en de vierde is iets om te lezen. 

Deze regel stimuleert je om beter na te denken en bewuster te winkelen. Deze regel is ook perfect om kinderen te laten wennen aan het idee dat ze niet eindeloos cadeaus krijgen in de decembermaand.

5. Doneer aan het goede doel.

Doneer het geld wat je aan cadeaus zou uitgeven aan het goede doel, dit kan in naam van je geliefde, in plaats van het geven van een fysiek cadeau. Wij zijn hier groot fan van. Geef dit jaar aan je geliefde én iemand die minder bedeeld is. Wil je toch een ‘echt’ cadeau geven? Zorg dat het in lijn is met de intentie van de donatie. 

Dus wat ga jij doen om er zeker van te zijn dat dit je meest duurzame kerst ooit wordt? Wij zijn heel benieuwd!

Meer duurzame cadeautips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 tips voor het geven van duurzame cadeaus rond de feestdagen
Sluiten