5 duurzame Airbnb’s waar wil je ooit in wilt slapen (van Australië tot Abcoude)

We kunnen er niet omheen: vakanties zijn over het algemeen niet al te duurzaam. We maken een lange reis met het vliegtuig of de auto, scheiden geen afval op onze bestemming, eten misschien meer dierlijke producten (want die Franse kaasjes en Duitse worst – je snapt ‘m) en ga zo maar door. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om wél duurzaam te reizen, en zelfs duurzame Airbnb’s.

Toegegeven, voor de meeste van deze duurzame Airbnb’s moet je nog steeds het vliegtuig pakken. Maar als je voor een lange reis gaat waar je echt van geniet (in plaats van voor een weekendje), is dat af en toe best oké.

Dus was je toch al van plan naar Indonesië of Canada te reizen, breng dan zeker een bezoekje aan deze bijzondere slaapplekken!

Afbeelding van duurzame Airbnb in Portland
Beeld: Airbnb

Duurzame tiny house in Oregon, de VS

Heb je altijd al eens naar de westkant van de VS willen reizen? Op Airbnb vind je dit tiny house vlak bij Portland, dat zelf gebouwd is door de eigenaar. Ongeveer 80 procent van het materiaal is hergebruikt, en ook voor het koken van maaltijden hoef je niets nieuw te kopen – je haalt je groenten gewoon uit de moestuin die ernaast ligt.

Het tiny house is trouwens nog best luxe ook: aan het eind van de dag kun je gewoon in bad.

Afbeelding van duurzame Airbnb in Canada
Beeld: Airbnb

Duurzame Airbnb in Canada

Toch liever naar Canada om VS-met-Trump te ontlopen? Snappen we. Gelukkig heeft ook Canada genoeg moois te bieden, en dat kun je bijvoorbeeld bekijken vanuit deze Airbnb op Mayne Island. Je komt er met een veerboot en een community bus – maar als die niet rijdt en je geen auto hebt, komt de eigenaar je ook met liefde ophalen. Ze bakt bovendien zelf brood voor je, en je kunt verse eieren en melk krijgen.

Het huisje, dat ons een beetje doet denken aan een paddenstoelenhuisje, is helemaal gemaakt van lokale materialen: klei, zand, hooi en aangespoeld hout, om maar iets te noemen. Het staat bovendien op een groot stuk land met prachtige boomgaarden en schattige schapen. We snappen wel dat deze Airbnb meestal volgeboekt is!

Dit vind je misschien ook leuk: De mooiste spots om te wildkamperen in Canada en Amerika

Afbeelding van duurzame Airbnb in Indonesië
Beeld: Airbnb

Duurzame villa in Indonesië

Indonesië heeft meer dan prachtige natuur, en hoe tof is het om die te bewonderen en dan óók nog in de natuur te overnachten? Deze luxe villa op Lombok, waar je met 9 personen in kunt slapen, ligt op een heuveltje dat omgeven is door natuur en rijstvelden. Het is ontworpen door de bekende architect Budi Pradano, die voor luxe ging maar wel rekening wilde houden met de natuur. Modern, maar wel gerecyceld.

Dat resulteert in een dak dat gemaakt is van zeecontainers, plafonds van lokale bamboe, raamkozijnen van hout van oude huizen en muren van klei, aarde, hooi en koeienmest (ja, echt). En o ja, het huis ligt ook nog op loopafstand van het strand; vanuit veel slaapkamers heb je zelfs uitzicht op de baai. Wat wil je nog meer?

Afbeelding van duurzame Airbnb in Australië
Beeld: Airbnb

Duurzame Airbnb in Australië

Nog een duurzame Airbnb waar je met veel mensen terechtkunt: in dit huis in Australië is plaats voor maar liefst 10 gasten. Het krijgt een gemiddelde waardering van 5 sterren, dus dat móet wel goed zijn. Het huis is gebouwd met een circulaire economie in gedachten: de verlichting en verwarming werken bijvoorbeeld op zonne-energie en het huis is gemaakt van gerecyceld staal.

In dit huis leef je automatisch dus vrij duurzaam, maar dat wordt ook nog mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld de gescheide afvalbakken in het huis. En je kunt kinderen natuurlijk elektronica laten gebruiken, maar ze kunnen ook gewoon op de trampoline.

Dit vind je vast ook interessant: Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval

Afbeelding van duurzame Airbnb in Abcoude
Beeld: Airbnb

Duurzame Airbnb in Abcoude

Voor wie het vliegtuig niet wil pakken – of gewoon een weekendje weg wil zonder al te veel geplan – is er ook nog deze duurzame Airbnb in Nederland. Die vind je in Abcoude, niet ver van Amsterdam. Het tiny house bevindt zich op een bio-boerderij met zo’n 150 koeien, een moestuin waar je zelf je groenten kunt plukken én een yurt-gemeenschap. Op het terrein zijn bovendien compostsystemen om alles zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.

Ook deze Airbnb is gebouwd met vrijwel alleen maar natuurlijke gerecycelde materialen. De wc en douche zijn in een kleine wagon ernaast, maar dat maakt de ervaring eigenlijk juist compleet. Dit is qua inrichting trouwens één van de mooiste uit dit rijtje: het interieur is heel rustig met lekker veel hout.

Meer Airbnb’s waar je echt een keer wilt slapen:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
5 duurzame Airbnb’s waar wil je ooit in wilt slapen (van Australië tot Abcoude)
Sluiten