Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 4 jun 2018

Duitsland heeft een duurzaam vakantiehuisje dat meer elektriciteit produceert dan het verbruikt

Onze vakanties zijn weliswaar fijn, maar meestal niet al te duurzaam. We vliegen naar een ver land, kopen daar steeds opnieuw plastic flessen omdat het drinkwater niet schoon is… Maar wat nou als we je zouden vertellen dat er in ons buurland een heel duurzaam vakantiehuisje staat? Architect Markus Eck ontwierp zo’n huisje, dat staat in Oberaudorf, Duitsland. De naam is Gut Feeling, en mocht je daardoor nog niet zijn overgehaald, dan zijn er nog een heleboel andere redenen waarom je erheen zou moeten gaan.

Foto van een duurzaam vakantiehuisje in Duitsland

Duurzaam vakantiehuisje

Het dak van het huisje is namelijk helemaal bedekt met zonnepanelen, die ervoor zorgen dat het huisje meer energie produeert dan het verbruikt. En dat terwijl het helemaal geen klein vakantiehuis is: de begane grond heeft een woonkamer, keuken, eetkamer en garage; de eerste verdieping heeft een slaap- en badkamer en dan is er ook nog een tweede verdieping met extra bedden én een groot bad. Aan beide kanten van het gebouw is een heerlijk rustig terras.

Foto van een duurzaam vakantiehuisje in Duitsland

De energie gaat trouwens ook niet zomaar verloren: er is bijvoorbeeld ook een systeem dat zorgt voor verse, gefilterde lucht met behoud van de energie die is al is gebruikt voor de verwarming. Een warmtepomp verzamelt extra warmte in twee grote buffers, voor in de winter. En de energie die ze zonnepanelen niet kunnen opwekken, wordt gehaald uit een waterkrachtcentrale in de buurt.

Foto van een duurzaam vakantiehuisje in Duitsland

Prachtige omgeving

Het huisje is bovendien gemaakt van duurzame materialen, en dat kun je ook zien. Zowel de binnen- anls de buitenkant is bekleed met hout. En voor zover we kunnen zien, is het uitzicht ook nog eens prachtig. Wij zouden hier best eens een weekendje heen willen!

En ben je dan toch in Duitsland? Dit zijn 7 verrassend mooie hikes om de hoek.

Nieuwsbrief

Wil je nog meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Duitsland heeft een duurzaam vakantiehuisje dat meer elektriciteit produceert dan het verbruikt
Sluiten