Hoe word je een groenere globetrotter?

Reizen is het nieuwe roken. En sinds de coronacrisis is het al helemáál not done om met het vliegtuig op vakantie te gaan. De pandemie heeft ons gedwongen om te vertragen en geleerd om kritisch te kijken naar onze voetafdruk op de planeet. Maar volgens National Geographic word je van reizen ook flexibeler, empathischer, socialer en creatiever. Hoe kunnen we in de toekomst de wereld zien en tegenlijk iets voor haar betekenen?

Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er leek maar geen einde te komen aan het explosief groeiende vliegverkeer, want steeds meer mensen wilden op vakantie en dat werd ook steeds goedkoper. Tot begin dit jaar corona uitbrak en de reisbranche keihard werd getroffen.

Einde van het massatoerisme

Het was een grote opluchting voor Moeder Aarde, want die had eindelijk rust. Niet alleen de klimaatverandering, maar ook de vervuiling en aantasting van de lokale ecosystemen zijn een gevolg van het toerisme. En door de constante bezoekersstromen werden de historische centra van populaire steden nagenoeg onleefbaar.

Maar nu de industrie zich weer langzaam herstelt, hebben we de kans om op een meer duurzame en collectieve manier verder te gaan. Laten we leren van de corona-blauwe luchten en onze taak als beheerders van deze planeet eens serieus gaan nemen.

Slow travel

Natuurlijk willen we wel blijven reizen. Het leert ons over andere culturen, het verbindt ons met elkaar en biedt banen voor één op de tien mensen. Nu kun je op ecotour door Costa Rica, maar een fietsvakantie door Frankrijk is toch echt een stuk duurzamer. En voor een stedentrip binnen Europa kun je beter de trein pakken, dan het vliegtuig.

Om de reis- en vliegschaamte te beperken kun je het vergelijken met vlees eten: een onsje minder is beter en de kiloknaller moet je laten staan. Sowieso geldt: als je de tijd hebt, neem die dan. Slow travel kan je reis een stuk mooier, interessanter en relaxter maken.

Mocht je nou tóch (moeten) gaan vliegen, lees dan hieronder hoe je dat wat groener kunt doen.

1. Kies een ‘groene’ luchtvaartmaatschappij

Het klinkt misschien een beetje idealistisch, maar veel grote airlines hebben onlangs beloofd om klimaatneutraal te worden. Dit doen ze door de impact van emissies te compenseren en geld te investeren in projecten als het planten van bomen en nieuwe landbouw.

Met Delta an Air New Zealand kun je bijvoorbeeld direct je reis compenseren als je je ticket boekt. Als jouw luchtvaartmaatschappij deze optie niet biedt, is het eenvoudig te doen via een organisatie als Carbon Fund of Sustainable Travel International. Als je de optie hebt, neem dan een directe vlucht. Vliegtuigen produceren namelijk meer CO-2 tijdens het opstijgen en landen.

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Sommige luchtvaartmaatschappijen voorzien hun vliegtuigen van biobrandstof, gemaakt van planten of afvalstoffen, zoals gebruikt frituurvet. KLM heeft sinds 2011 gebraakt gemaakt van bio-kerosine, dat bij verbranding naar schatting tientallen procenten minder CO2 uitstoot dan normale kerosine.

Ook Virgin Australia heeft onlangs aangekondigd dat het meer dan 700 vluchten heeft uitgevoerd met Geyo, een bedrijf dat samenwerkt met boeren om koolstofarme vliegtuigbrandstof te maken van koolhydraten zoals maïs.

2. Verminder je afval

De hoeveelheid afval die op een vlucht wordt geproduceerd is onvoorstelbaar. Plastic folie van dekens en koptelefoons, servetjes, bestek, blikjes, maaltijdbakjes, ga zo maar door. Alles bij elkaar zorgen de vliegreizen jaarlijks voor zo’n 10 miljoen ton afval. Gelukkig zijn deze cijfers ook bij de luchtvaartmaatschappijen doorgedrongen en beginnen ze het probleem aan te pakken.

Ook lezen: Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Zo vloog HiFly uit Lissabon in 2019 als eerste airline volledig plastic-vrij. Alle single-use producten, zoals het bestek en de maaltijdbakjes werden vervangen door bamboe en andere natuurlijke materialen. Dat scheelt naar schatting zo’n 770 pond aan plastic vervuiling in het milieu.

Alaska Airlines heeft alle plastic rietjes en roerstaafjes verbannen en verzamelt alle koffiedik aan boord voor compost. En ook Quantas is goed bezig: ze vlogen vorig jaar als eerste airline zonder enige vorm van afval! Aan het einde van de vlucht verzamelde de bemanning alles om opnieuw te gebruiken, te recyclen of te composteren.

Natuurlijk duurt het soms jaren voordat dit soort initiatieven gestandaardiseerd worden. In de tussentijd kun je zelf ook proberen om je eigen afval te verminderen. Gebruik een eigen waterfles en geef je medepassagiers het goede voorbeeld door je eigen maaltijd en houten bestek (geen mes!) mee te nemen.

3. Reis als een activist

Waar we heen gaan en wat we doen als we eenmaal geland zijn, is net zo belangrijk als hoe we daar komen. Door hotels, resorts en excursies te kiezen die zich inzetten voor duurzaamheid, wordt het veel makkelijker om een groene globetrotter te zijn.

It Must Be Now is een mooi platform om te checken als je verantwoord wilt reizen. Het geeft allerlei opties voor klimaatneutrale hotels en promoot minder bekende steden om te bezoeken, om overtoerisme te bestrijden. Daarnaast zetten ze zich actief in om de reisindustrie bewust te maken van de situatie en helpen ze mee aan het zoeken naar oplossingen tegen de klimaatverandering.

Responsible Travel is een ander groen reisbureau, dat zich inzet voor het verduurzamen van toerisme. Ze zijn gespecialiseerd in authentieke reizen (het tegenovergestelde van all-inclusive) en bieden meer dan 700 gidsen om op een verantwoorde manier de wereld te verkennen. Plus: je kunt ervoor kiezen om (zonder extra kosten) een kansarm kind op een excursie te laten gaan via het Trip for a Trip programma.

Tenslotte, probeer zoveel mogelijk te wandelen en te fietsen als je op vakantie bent. Doe de lichten uit wanneer je de hotelkamer, het appartement of het huis verlaat. En hergebruik je handdoeken, in plaats van elke dag om schoongewassen te vragen. Dat doe je thuis toch ook niet?

Meer Bedrock Travel

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Hoe word je een groenere globetrotter?
Sluiten