Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 9 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Zien: de documentaire ‘Duurzaam nu of nooit’ (kunnen we de pauze door corona wel veroorloven?)

Door de coronacrisis staat in veel landen de klimaataanpak op ‘pauze’. Dat is een gevaarlijke situatie die dringend onder de aandacht moet komen. Aanstaande zondag 10 mei zendt VPRO de docu ‘Duurzaam nu of nooit’ uit, die deze problematiek aan het licht brengt.

Sinds de coronacrisis lijkt het alsof er geen ander nieuws meer is. De meeste problematieken worden nu eenmaal overschaduwd door de pandemie en andere belangrijke thema’s verdwijnen naar de achtergrond. Zo ook de klimaatproblematiek…

Duurzaam nu of nooit

De vraag is natuurlijk of het klimaat zich dit wel kan veroorloven. In de documentaire ‘Duurzaam nu of nooit’ buigen klimaatwetenschappers en andere betrokken partijen zich over deze vraag.

Lees ook: Dit kan jij deze lente doen om klimaatverandering tegen te gaan

De boodschap die de makers willen brengen is duidelijk: “Blijkbaar, als iets heel noodzakelijk is, willen we enorme investeringen doen. Dat zouden we dus voor het klimaat ook moeten doen. In de meeste gevallen levert het uiteindelijk heel veel kostenreductie op, en uiteindelijk een gezondere economie.”

De klimaatproblematiek: een recap

Waarom we dan zo nodig in het klimaat moeten gaan investeren? Daar hebben we natuurlijk al heel wat over geschreven. Zo schreven we onlangs nog hoe een derde van de planten- en dierensoorten tegen 2070 zullen zijn uitgestorven als de aarde in rap tempo blijft opwarmen.

Ook interessant: Vrouwen die kiezen voor een kinderloos bestaan door de klimaatverandering

Vind je de klimaatverandering allemaal net iets te complex? Dit filmpje van Greta Thunberg, de bekende 16-jarige klimaatactiviste, legt het je voor eens en voor altijd uit. Dat is alvast een mooie voorbereiding op de docu ‘Duurzaam nu of nooit’ docu.

De documentaire is te zien op NPO 2 op zondag 10 mei om 22.15u. Na afloop is de documentaire na te kijken op de website van VPRO Tegenlicht.

Meer over het klimaat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zien: de documentaire ‘Duurzaam nu of nooit’ (kunnen we de pauze door corona wel veroorloven?)
Sluiten