Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Sustainability 10 okt 2018

Duurzaam droomhuis binnen een dag: het kan met Sustainer Homes

Wist je dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot? Dat komt natuurlijk door de energie die gebruikt wordt om ruimtes te verwarmen, verlichten en noem zo maar op, maar ook door de productie van materialen voor de bouw. Gelukkig kan dat ook anders! Met Sustainer Homes bouw je een duurzaam droomhuis op de IKEA-manier, precies zoals jij dat wilt – of het nu een tiny house in het bos of een enorme houten villa met veel ramen is.

Sustainer Homes is opgericht om architectuur ‘duurzamer, flexibeler en toegankelijker’ te maken. Al in 2015 wonnen ze met hun missie de ASN Bank Wereldprijs. Ze worden nu dan ook geholpen door ‘Voor de Wereld van Morgen’, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt met financiering, kennis en publiciteit. Op de website van de community vind je allerlei toffe initiatieven die de wereld een beetje beter proberen te maken.

De werkwijze van Sustainer Homes

Sustainer Homes doet dat bijvoorbeeld door woningen te ontwerpen en bouwen die minstens 90 procent (!) CO2 besparen. Dat komt omdat de huizen op z’n minst energieneutraal zijn en altijd energie opwekken met standaard inbegrepen zonnepanelen. Bovendien zijn ze geheel circulair en gaan ze een leven lang mee.

sustainer homes voor de wereld van morgen 3

Het systeem waarmee het bedrijf de woningen bouwt, is gebaseerd op zogenoemde modules van duurzaam hout. Die worden als een waar IKEA-bouwpakket (mét instructieboekjes) naar een timmerfabriek vervoerd, waar ze in elkaar worden gezet. Als de delen van het huis af zijn, worden ze in één dag geplaatst op de plek waar het huis moet komen. Ideaal!

Dit is je Sustainer Home van boom tot sleutel!

Elke Sustainer Home begint met duurzaam hout van Metsäwood uit Finse bossen. Dat hout is gelamineerd en daardoor extra stevig. De gelamineerde platen kunnen gefreesd worden tot elementen waar in de timmerfabriek modules van gemaakt worden.

100 procent zelfvoorzienend huis

De afgelopen jaren heeft het bedrijf allerlei soorten gebouwen gerealiseerd, van huizen in woonwijken tot vrijstaande woningen midden in de natuur en van een aantal prachtige eensgezinswoningen tot toffe creatieve werkruimtes in de Werkspoorfabriek in Utrecht. Ook tof: Sustainer Homes is de maker van een 100 procent zelfvoorzienend huis in Limburg. Daar wordt eigen elektriciteit opgewekt, eten verbouwd in de permacultuurtuin, drinkwater gefilterd en afvalwater gezuiverd.

sustainer homes voor de wereld van morgen 4

Heb je zo je eigen ideeën over een duurzaam droomhuis? Dat kan natuurlijk ook. Stel je budget vast (het bedrijf zegt voor ieder budget te zijn), zoek een kavel en ontwerpen maar! Helaas heb je dan morgen nog geen nieuw huis: als je eenmaal een bouwvergunning hebt, duurt het nog zo’n twaalf weken. Maar hé, dat is toch mooi een stuk minder dan bij het gemiddelde nieuwbouwhuis in een Vinex-wijk.

Voor de Wereld van Morgen

Geïnspireerd? De website van Voor de Wereld van Morgen is er niet alleen om duurzame initiatieven te ontdekken, maar je kunt er ook inspiratie en tips vinden om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. Kun je je plannen om de wereld te veranderen lekker uitwerken in zo’n Sustainer Home – wij zien het al helemaal zitten.

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Duurzaam droomhuis binnen een dag: het kan met Sustainer Homes
Sluiten