Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 30 jul 2017

Duimzuigen en nagelbijten slecht? Er zit ook een voordeel aan

Werd je als kind altijd op de vingers getikt omdat je aan je nagels zat te bijten of op je duim aan het sabbelen was? Het zou slecht zijn voor je gebit. Maar gelukkig is er nu ook goed nieuws voor alle (voormalig) duimzuigers en nagelbijters onder ons!

Het is dan misschien niet zo goed voor je tanden, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Pediatrics zit er ook een voordeel aan deze ‘slechte gewoontes’. Onderzoekers van de Universiteit van Otoga in Nieuw-Zeeland vonden dat duimzuigers en nagelbijters een verhoogde blootstelling aan sommige bacteriën hadden, waardoor hun immuunsysteem verbeterde en hun kans op allergieën als volwassenen met maar liefst een derde verminderde.

Het onderzoek

Ouders meldden beide gewoonten (duimzuigen en nagelbijten) wanneer hun kinderen vijf, zeven, negen en elf jaar oud waren. De onderzoekers testten vervolgens de hypothese dat kinderen die hun duim zuigen of hun nagels bijten een lager risico hebben op atopie (overgevoeligheid voor bepaalde stoffen), astma en hooikoorts.

Wat blijkt? Frequente duimzuigers of nagelbijters hadden een lager risico op atopische sensibiliteit op dertienjarige leeftijd. Oók wanneer de onderzoekers controleerden voor factoren die eventueel van invloed kunnen zijn: allergieën van de ouders, wel of geen borstvoeding, in het bezit zijn van een huisdier of bijvoorbeeld rokende ouders. Kinderen die allebei de gewoonten hadden zelfs een nog lager risico op overgevoeligheid dan kinderen die er slechts één hadden. Voor astma en hooikoorts werd er geen verband gevonden.

Meer lezen?

Deze 6 ‘ongezonde gewoontes’ zijn zo slecht nog niet (zo dat scheelt)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Starten met reflecteren? Ontvang de Reflection & Setting goals guide 2019/2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Duimzuigen en nagelbijten slecht? Er zit ook een voordeel aan
Sluiten