Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 23 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Must see: deze man verbrandde z’n paspoort en ging á la Into the Wild de natuur in

De film Into The Wild is menig vrijheidsvechter, reiziger of dromer niet in de koude kleren gaan zitten. Het systeem, het individualisme, ons materialisme; we lijken zo ver van de planeet en onze oorsprong verwijderd. De 60-jarige Nils uit Noorwegen was het zat. Hij vertrok 2,5 jaar geleden uit de maatschappij en ging de natuur in.

De Nederlandse filmmaker Joost van der Wiel (35) was met een tentje op zijn rug aan het liften door Noorwegen toen hij door de zoon van Nils werd opgepikt en mee werd genomen naar hun huis, vertelt van der Wiel aan Bedrock. De combinatie van liefde voor natuur, begrip voor Nils en grote interesse in zijn plannen, zorgde voor de documentaire DRØMMELAND, die 28 maart in premiere gaat op het Movies That Matter filmfestival in Den Haag.

De balans van het leven

Net als in de bekende film Into The Wild (aanrader!) verbrandt Nils – ceremonieel – zijn paspoort. Echter doet Nils het iets anders dan de hoofdrolspeler van de bekende film, hij neemt namelijk zijn telefoon mee.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

De documentaire laat de afweging van de balans tussen het contact met jezelf, de natuur en de buitenwereld zien. Een worsteling ook mij persoonlijk bekend in de oren klinkt. Je bewust zijn van de snelle maatschappij, het verwijderd voelen van de natuur, maar toch de behoefte hebben aan menselijk contact en de voordelen die daarbij horen. “Het leven van Nils heeft mij aan het denken gezet. Het is bijzonder om te mogen zien wat voor een extreme stap Nils heeft gezet,” aldus de regisseur.

Documentaire: DRØMMELAND

Nils Leidal woont in Noorwegen, waar hij een ‘normaal gezinsleven’ leidde. Wanneer hij vertrekt, is hij gescheiden van zijn vrouw. Hoe zijn zoon het vond dat zijn vader de natuur introk? “Die spreekt hem nu meer dan voor zijn vader in het wild ging wonen,” vertelt de regisseur ons. Toch vindt Nils het eenzaam, op zijn zelf-verklaarde eigen stuk land. ‘Zijn’ stukje land is ongeveer 6 bij 3 kilometer groot. Hij noemt het ‘Prerteroi’.

Leven in een maatschappij waarin mensen – naar eigen zeggen – alleen maar voortrazen, daar wilt Nils niet meer aan mee doen. Hij vindt het zinloos. In zijn vlucht naar de Noorse bergen ging hij op zoek naar een onafhankelijk leven in harmonie in de natuur. Het liefst zou hij willen dat mensen bij hem komen wonen. Maar ja, er zijn weinig die ook zo’n stap maken, dus daarom nam hij zijn telefoon maar mee.

“Uiteindelijk heb ik hem een jaar lang gefilmd, ik was er af en aan. Hij leerde me vissen, jagen en houthakken. Toch is het niks voor mij, het is een erg eenzaam bestaan.” De documentaire is de eerste lange film van de Rotterdamse filmmaker.

Wil jij ‘m ook zien? DRØMMELAND gaat volgende week in première en is daarna nog een aantal keer te zien tijdens het Movies That Matter filmfestival in Den Haag. Daarna is de documentaire te zien in allerlei (alternatieve) filmtheaters en online via Picl.

Bekijk de trailer hieronder.

Drømmeland – Officiële NL Trailer

De 60-jarige Nils verlangt naar een onafhankelijk leven in harmonie met de natuur en neemt zijn toevlucht in een kleine houten hut in de bergen in Noorwegen. Ondanks zijn poging om afstand te nemen van de moderne maatschappij neemt hij zijn mobiele telefoon mee.

Must see documentaires

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Must see: deze man verbrandde z’n paspoort en ging á la Into the Wild de natuur in
Sluiten