Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 24 dec 2018

Driving home for christmas? 4 minimeditaties voor onderweg

Stap je dit weekend de auto in om naar je familie af te reizen voor de kerst? Of vlieg je naar de andere kant van de wereld om bij je geliefden te kunnen zijn? We delen vier situaties waarbij je tijdens de reis een minimeditatie kunt uitvoeren. Zo kom je heerlijk ontspannen op je bestemming aan. De kerstdagen zorgen nogal eens voor stress. En dan hebben we het niet over de kalkoen die zwart uit de oven komt of de fles rode wijn die over tafel gaat, nét over de witte jurk van tante Marie. Alleen de weg naar het kerstdiner toé kan al stressvol zijn. Auto’s die maar niet door willen rijden, treinen die weer eens vertraging hebben en drukke vliegvelden bezorgen ons de nodige irritaties. Gelukkig is er een manier om ermee om te gaan: meditatie.

Veel mensen denken dat meditatie enkel gebeurt in een stille ruimte, waar je in kleermakerszit op de grond zit, all by yourself. Die aanname is verkeerd. Mediteren is júist heel effectief in een stressvolle situatie, of wanneer je jezelf in een drukke omgeving bevindt. Je lichaam reageert op wat er in je hoofd gebeurt. Blijft je hoofd koel, dan blijft je lichaam dit ook.

Met deze 4 meditaties blijf je rustig

De volgende 4 minimeditaties kunnen je dit weekend helpen om rustig te blijven.

Bij elk scenario doe je het volgende: stop met wat je aan het doen was en neem 3 keer diep adem. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Terwijl je inademt ga je bij jezelf na hoe je je op dat moment voelt. Als je uitademt herhaal je voor jezelf (dit mag in stilte of hardop) de mantra. Deze herhaal je 5 keer.

1. Meditaties voor als je in de file staat

De stress die je krijgt van te laat komen kan ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal komt van negatieve gedachten en lichamelijke stress. Herhaal daarom de volgende mantra: “Alles ontvouwt zich in perfecte timing en komt goed”. Deze mantra zorgt ervoor dat je positief blijft.

Lees ookTips om van autorijden een minder stressvolle ervaring te maken

Tip: aangezien je houding een rol kan spelen bij stress, is het belangrijk dat je zo recht mogelijk gaat zitten. Doe alsof er een onzichtbaar draadje aan je kruin zit en je omhoog trekt. Plaats beide handen op het stuur (of op je benen wanneer je op de bijrijdersstoel zit) en neem de tijd om het contact tussen je lichaam en de auto te voelen.

2. Meditaties voor als je op een druk vliegveld bent

Wanneer we omringd zijn door een grote groep mensen of wanneer er veel beweging en activiteit om ons heen is, kunnen we ons ongeaard voelen.

Must read: Waarom zestien uur vliegen als je ook zestien minuten kunt fietsen om tot jezelf te komen?

Herhaal de volgende mantra: “Ik ben nu hier, in het moment”. Deze mantra brengt je terug naar het hier en nu. Tip: let goed op je ademhaling: blijf inademen door je neus en adem uit door je mond.

3. Wanneer je vliegtuig vertraagd is

Wanneer je vliegtuig vertraagd is, dan is het logisch dat je daarvan baalt. Maar je kunt er nu eenmaal niets aan veranderen. Herhaal daarom de volgende mantra: “Op dit moment ben ik veilig”.

In plaats van te fixeren op (mogelijke) stress in de toekomst, zorgt deze mantra ervoor dat je geworteld blijft in het heden. Tip: houd je ogen dicht, zodat je minder last hebt van externe invloeden (zoals huilende baby’s of visuele prikkels).

4. Meditaties voor wanneer je bang bent voor een confrontatie met familie

Hoewel het de bedoeling is dat kerstmis een gezellig familiefeest is, is dat niet altijd het geval. Wrijvingen kunnen ervoor zorgen dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in het kerstdiner.

Dit vind je misschien ook interessant: Iedereen heeft wel een moeilijk familielid: zo ga je daarmee om

Maar omdat je de goede vrede wil bewaren, ga je er toch (met een knoop in je maag) naartoe. Herhaal de volgende Mantra: “Niemand kan me iets laten voelen zonder mijn toestemming”. Door jezelf eraan te herinneren dat je controle hebt over je eigen reacties, kun je een staat van rust behouden.

Tip: schrijf de mantra op (bijvoorbeeld in je telefoon), zodat je hem regelmatig ziet.

More meditation?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Driving home for christmas? 4 minimeditaties voor onderweg
Sluiten