Anne Dirks
Anne Dirks Mind 18 april 2016

Door deze video krijg je een enorme dosis perspectief: wat is het leven toch mooi

SUM is een korte film van Studiocanoe die een enorme dosis perspectief biedt in minder dan 4 minuten. De beelden die elkaar in rap tempo opvolgen laten zien hoe we 30 jaar van ons leven slapend doorbrengen, hoe we 200 dagen douchen, zes weken wachten op groen licht en 18 dagen staren in koelkasten. Maar verspreid over tientallen jaren blijven deze momenten prachtige, kleine stukjes in een groter geheel.

SUM is gebaseerd op de korte verhalen van David Eagleman, een Amerikaanse neuro-wetenschapper die in de gelijknamige bundel korte verhalen de mogelijkheden van het afterlife onderzoekt. Sommige verhalen zijn griezelig wetenschappelijk opgebouwd, terwijl andere verhalen een dromerige wereld beschrijven waarin grenzen vervagen en alles mogelijk is. Elk verhaal geeft een andere kijk op het menselijk bestaan en de betekenis van het leven en de dood.. Sum is mijn favoriet. Niet alleen omdat het zo enorm relativerend is maar ook omdat het genoeg food for thought biedt.

Want stel je voor dat alles zou ervaren in geclusterde periodes in plaats van in kleine momenten op chronologische volgorde. Dat je alle pijn die je in je hele leven ervaart, achter elkaar moet doorstaan. Ik vind dit een angstaanjagende gedachte; stel je voor dat je al het liefdesverdriet uit je hele leven in één keer voor je kiezen zou krijgen? Tegelijkertijd biedt deze gedachte enorm veel troost; de werkelijkheid ziet er gelukkig anders uit. Al deze ervaringen beleven we verspreid over ons leven in korte, hevige periodes, afgewisseld met tijden van geluk en fijne momenten. Daarnaast krijgen wij de kans om te leren van de slechte momenten, en de wijze lessen die we hieruit halen mee te nemen naar de toekomst.

Of zoals David Eagleman het uitlegt; “The thought is blissful: a life where episodes are split into tiny swallowable pieces, where moments do not endure, where one experiences the joy of jumping from one event to the next like a child hopping from spot to spot on the burning sand.”

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Door deze video krijg je een enorme dosis perspectief: wat is het leven toch mooi
Sluiten