Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Body 20 aug 2018

Meer Nederlanders worden donor: dit is waarom jouw keuze zo belangrijk is

Steeds meer Nederlanders registreren zich als donor. Zou jij een mensenleven redden als je die kans krijgt? Of voel je je er toch niet helemaal prettig bij? Dit zijn redenen waarom jouw donorschap belangrijk is.

In Nederland hebben dit jaar maar liefst bijna 3,7 miljoen mensen aangegeven wél donor te willen zijn. In totaal staan er 6,3 miljoen mensen geregistreerd, dus ook een hoop mensen geven aan liever geen donor te zijn.

Een kleine stijging

Het is een kleine stijging met de jaren ervoor, maar meer mensen geven aan organen of andere lichaamsdelen te willen afstaan na de dood dan voorgaande jaren. In 2014 was dit aantal nog 3,5 miljoen en is nu 3,7 miljoen. Ook het aantal mensen dat zich überhaupt registreerde als donor of juist als geen donor, steeg. Van 5,8 miljoen in 2014 naar 6,3 miljoen dit jaar.

Vooral ouderen zeggen iets vaker ja

Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat het percentage jongeren dat geen donor wilt zijn, gegroeid is van vier procent in 2017 naar elf procent in 2018. Ouderen (boven de zeventig) geven juist vaker aan wél toestemming te geven voor orgaandonatie.

De nieuwe donorwet schrikt jongeren af

Toen de donorwet in februari van dit jaar werd aangenomen, hebben meer dan dertigduizend Nederlanders het donorschap afgewezen. De wet die in 2020 ingaat registreert automatisch iedereen vanaf achttien jaar als donor. Dit gebeurt alleen als er na meerdere brieven geen keuze is gemaakt in het donorregister. En ook nadat je automatisch bent omgezet als donor, kan je het online op elk gewenst moment weer ongedaan maken.

We doen in september een Zero Waste Challenge! Doe jij mee?

Waarom jouw donorkeuze zo belangrijk is

Hoe eng het ook kan klinken dat iemand anders straks met jouw organen rondloopt, het kan letterlijk levensbepalend zijn voor een ander. Dit zijn is waarom jouw donorregistratie zo belangrijk is

Het leven is geven en nemen

Veel mensen geven op de website van donorregistratie aan dat ze het niet fijn vinden als hun organen naar een ‘slecht’ iemand gaan, bijvoorbeeld een crimineel of iemand met een verslaving. Doordat iedereen in Nederland recht heeft op evenveel gezondheidszorg, heeft dus óók een crimineel recht op organen, net als een jong meisje. We zijn immers allemaal gelijk, we zijn allemaal mens.

Daarnaast: zelfs als jijzelf geen donor bent, heb je recht op een donortransplantatie als jij die nodig hebt. Is dat alleen al geen goede reden? Er wordt altijd gekeken naar wie op dat moment het dringendst hulp nodig heeft. Vervolgens moet er een match zijn qua medische gegevens.

Strenge regels voor verslaafden

Vind je het een vervelende gedachte dat een roker, alcoholist of (drugs)verslaafde jouw organen krijgt? Ook hier zijn namelijk regels aan verbonden, zo moet een persoon minimaal zes maanden clean zijn voordat die op de wachtlijst gezet kan worden. Vervolgens wordt van zo iemand verwacht dat ze zich houden aan bepaalde leefregels en worden ze na de transplantatie hierop gecontroleerd.

Superheld

Heb je altijd al een superheld willen zijn? Door donor te worden, maak je die droom werkelijkheid! Jaarlijks redden een paar honderd orgaandonoren het leven van ongeveer 750 mensen. Jij alleen al kan met je hart, longen, lever, alvleesklier, dunnen darm en twee nieren tot wel acht (!) levens redden.

Maak je eigen keuze

Het wel of niet afgeven van je organen na je overlijden is een persoonlijke keuze. Zorg dat jijzelf daadwerkelijk achter de keuze staat en laat je geen keuzes opleggen door anderen. Welke keuze je ook maakt.

Weet je het echt nog niet? Dan kan je ook laten registreren dat je partner of familie deze beslissing voor je maakt wanneer je overlijdt.

Meer weten over het donorschap?

Wil je op de hoogte blijven van onze beste artikelen over MIND, BODY en BETTER WORLD? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Meer Nederlanders worden donor: dit is waarom jouw keuze zo belangrijk is
Sluiten