Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 6 okt 2017

Angst- of paniekgevoelens? Kijk dan domme TV (ha, nu heb je een geldig excuus)

Als je de hele dag een zenuwachtig en onrustig gevoel in je lijf hebt, is het belangrijk om ontspanningsmomenten op te zoeken. Nu is de wijze Bedrock-raad over het algemeen: mediteer. Nu willen we dit absoluut niet ontkrachten, maar soms is meditatie knap lastig. Je dwaalt toch af met je gedachten, en belandt voordat je het weet weer in een vicieuze cirkel van stressy thoughts. Daarom biedt de domme-tv-kijk-tip wellicht uitkomst. Voor op dagen als Headspace 'm even niet is voor je.

Zo vertelt psycholoog en host van The Daily Helping Podcast, Richard Shuster, aan Greatist: “Als we televisie kijken, kijken we over het algemeen naar iets wat ons plezier brengt of iets dat we interessant vinden. Als we activiteiten ondernemen die ons plezier brengen, zijn er ongelooflijk veel psychologische en fysiologische voordelen aan verbonden. Één daarvan is het verminderen van stress.” Als je dus naar een comedy of vrolijke Disney-film kijkt, kan dat je stressgevoelens verminderen.

Uiteraard geldt dit niet voor alle vormen van entertainment. Als je een enge film gaat kijken, of iets met veel drama en verdriet, zul je je vast niet beter gaan voelen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je het tegenovergestelde effect bewerkstelligt. En da’s nou juist niet de bedoeling.

Adam zoekt Eva en Teen Mom als ultieme onstpanningsmomenten

Nog iets waar je op moet letten is ‘s avonds laat televisie kijken. Als je in slaap dommelt en wakker schrikt, kan dit een negatief effect hebben op je gemoedstoestand. Daarbovenop komt, licht Shuster toe, dat je slaapcyclus verstoort raakt op deze manier, wat weer leidt tot mentale instabiliteit. Dus, zodra je je oogleden zwaarder voelt worden: naar bed.

Voordat je tegen je zin Adam zoekt Eva en Teen Mom op gaat zetten: er is ook een andere manier om te ontspannen. Namelijk door videospelletjes te spelen. Huh? Yep, het schijnt dat het spelen van – zelfs agressieve – videogames ervoor zorgt dat je je focust op iets anders dan je angstige gevoelens.

Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Texas toont aan dat mensen die (agressieve) videospelletjes speelden beter om konden gaan met stress, zich minder depressief voelden en beter met stress om konden gaan.

Voor degenen die geen zin hebben om van alles en nog wat af te schieten, is er ook nog de optie om voor rustigere spelletjes te kiezen. Iets met fluffy kittens die je eten moet geven bijvoorbeeld.

Meer lezen

Kun je verslaafd raken aan een televisieserie?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Angst- of paniekgevoelens? Kijk dan domme TV (ha, nu heb je een geldig excuus)
Sluiten