Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 19 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Kippenvel: de strijd tegen stropers wordt pijnlijk duidelijk in de docu Virunga op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: ‘Virunga’, een Netflix Original over de rangers die de laatste berggorilla’s op aarde beschermen.

Je hebt misschien weleens van de berggorilla gehoord, de op één na grootste gorilla. Maar wist je ook dat deze diersoort nog maar op één plek ter wereld leeft? Dat is in het Virungagebergte, in de landen Congo, Oeganda en Rwanda. Maar net als veel andere diersoorten hebben de gorilla’s het moeilijk. Er zijn namelijk allerlei stropers en andere mensen die het op hen gemunt hebben, om verschillende redenen.

Zo zijn er mensen die het nationaal park zelf willen gebruiken om olie te exploiteren; daarvoor drijven ze mensen uit hun huizen en branden ze hele gebieden plat. Dat is natuurlijk een enorme bedreiging voor de flora en fauna in het park: de berggorilla’s, maar ook allerlei andere planten en dieren.

Virunga, de docu

Gelukkig zijn er mensen die daar een stokje proberen te steken: idealistische natuurbeschermers die letterlijk hun leven zouden geven voor het park en de berggorilla’s (die, moeten we erbij zeggen, dan ook echt enorm schattig zijn op beeld). De docu Virunga op Netflix stelt hen centraal. Je ziet hoe ze van alle kanten worden tegengehouden door bewapende milities, maar dat stopt hen niet om zich in te zetten voor een beter Afrika. Zoals één van de natuurbeschermers zegt: “Uiteindelijk zullen wij veroordeeld worden als we niks doen terwijl het park verdwijnt.”

Dit is typisch zo’n docu met beelden die je eigenlijk helemaal niet wilt zien, maar tegelijkertijd heel veel inzicht geven in corruptie en hoeveel moeite natuurbescherming kost. O ja, en in de pracht van het nationale park en de berggorilla’s. En die combinatie geeft je kippenvel, geloof ons.

Virunga | Official Trailer [HD] | Netflix

From the forested depths of the African Congo, among the last of the mountain gorillas comes Virunga, an incredible true story of idealistic conservationists, armed militia, and the struggle to control Congo’s rich natural resources. A new Netflix Original Documentary, Virunga details the brave people risking their lives to build a better future in a part of Africa long since forgotten.

Je kunt de documentaire, die 1 uur en 40 minuten duurt, bekijken op Netflix. En o ja, om toch te eindigen met een vrolijke noot: vorig jaar werd bekend dat de berggorilla geen ernstig bedreigde diersoort meer is. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) ziet ‘m weliswaar nog steeds als bedreigde diersoort – maar in 1985 werd verwacht dat de gorilla niet veel meer dan een decennium zou overleven, en dat is toch maar mooi onwaar gebleken.

Meer goede docu’s op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kippenvel: de strijd tegen stropers wordt pijnlijk duidelijk in de docu Virunga op Netflix
Sluiten