Tip: That Sugar Film

We krijgen te veel suiker binnen. Niet alleen uit ongezonde dingen zoals Cola of ijs, maar juist ook uit de zogenaamde 'gezonde' producten zoals ontbijtgranen en smoothies. Een groot deel van deze voedingsproducten zit vol met geraffineerde suikers. In That Sugar Film laat Australische documentaire-maker Damon Gameau zien wat het effect van deze suikers is op ons lichaam.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker eten. Onze dagelijkse voeding barst van de suikers. Een schaaltje met yoghurt en meusli bevat zo’n 25 gram, in een blikje frisdrank zit zo’n 40 gram. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks zo’n 122 gram suiker binnen, dat zijn bijna dertig theelepels met suiker.

Drie jaar geleden verbande Damon suiker uit zijn leven. In That Sugar Film gaat Damon op zoek naar de effecten van suiker op een gezond lichaam. Wat gebeurt er als iemand met een gezond lichaam veertig theelepels suiker per dag naar binnen werkt, twee maanden lang? Bij Damon zorgde het voor leverziekte, 10 cm meer buikvet, stemmingswisselingen en (volgens de artsen) aandoeningen die zouden kunnen leiden tot hartproblemen.

Wat het zo shocking maakt, is dat de complete veertig theelepels suiker afkomstig waren uit voedingsproducten die door veel mensen als gezond worden gezien. Denk aan producten als ontbijtgranen, smoothies, muesli bars en magere yoghurt. Volgens Damon weten we namelijk wel wat er gebeurt als we de hele dag alleen maar Coca-Cola en chocoladerepen zouden eten. Het gaat er juist om dat mensen niet weten wat er eigenlijk in zogenaamde ‘gezonde’ producten zit. In advertenties en commercials worden deze producten aangeprezen als gezond en natuurlijk, waardoor mensen denken dat ze een verantwoorde keuze maken. Ondertussen zitten veel van deze producten vol met suikers.

www.thatsugarfilm.com

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Tip: That Sugar Film
Sluiten