Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 17 aug 2019

Een indrukwekkende docu over moed en doorzettingsvermogen: The Dawn Wall op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Dawn Wall, een sportdocu die je kippenvel geeft én inspireert.

Yosemite National Park in de VS heeft enorm veel hoge bergen, maar er is één rotsformatie die erbovenuit steekt: El Capitan, met als gladste gedeelte de dawn wall. Het is de muur die het eerste verlicht wordt als de zon op komt. De muur die nooit beklommen was, simpelweg omdat niemand dat ooit had geprobeerd – tot Tommy Caldwell.

The Dawn Wall: indrukwekkend en inspirerend

Caldwell was altijd al bezig met klimmen: op zijn 6e werd hij meegenomen op klimtochten door zijn vader en in zijn tienerjaren was hij één van de beste jonge klimmers ter wereld. Alles ging perfect, tot hij samen met 3 anderen gegijzeld werd gehouden in Kirgizië. Een traumatische ervaring, maar hij kon ermee omgaan – door het klimmen. Klimmen was zijn manier om met het leven om te gaan, en sinds Kirgizië had hij alleen nog maar meer passie om er álles voor te doen.

Enter de dawn wall, ook wel beschouwd als de moeilijkste klim ter wereld – zeker zonder hulpmiddelen. De wand is bijna een kilometer hoog, maar Caldwell zag het alleen maar als uitdaging en ging die samen met Kevin Jorgeson aan. Niemand geloofde in hen, maar ze gaven na geen enkele poging op, zelfs niet toen één van hen een vinger verloor.

The Dawn Wall – Trailer

A Red Bull Media House Production in association with Sender Films ►Coming to Theaters this September. ►To find a cinema near you, visit: DawnWallFilm.com ** Audience Award SXSW ** Official Selection IDFA ** Best Documentary Feature, Greenwich Int.

In The Dawn Wall op Netflix is het hele avontuur vastgelegd. Het geeft je kippenvel om een heleboel redenen, is indrukwekkend en ontroerend, en je kunt niet anders dan ontzettend veel respect hebben voor de moed en het doorzettingsvermogen van de twee mannen. En de boodschap is duidelijk: je kunt zoveel meer dan je denkt.

Je kunt de docu bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Een indrukwekkende docu over moed en doorzettingsvermogen: The Dawn Wall op Netflix
Sluiten