Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze docu moet je zien: Living On One Dollar

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Wist je dat er maar liefst 1,1 miljard mensen zijn die van slechts één dollar per dag moeten leven? Met de huidige wisselkoers is dat nog geen 82 eurocent – daar kun je in Nederland net een pak melk voor kopen. Wij kunnen ons haast niet voorstellen dat dit voor zo veel mensen de heftige werkelijkheid is. En daar ligt precies het probleem, zeggen de makers van Living On One Dollar.

Want die arme mensen zijn niet arm omdat ze lui zijn, of niet ambitieus of intelligent genoeg. Ze zijn simpelweg arm omdat ze een gebrek hebben aan de dingen die wij voor lief nemen, die zo goed geregeld zijn in ons onschuldige witte leventje.

Dit vind je vast ook interessant: 4 documentaires die je zullen inspireren, ontroeren of wakker schudden.

 

Guatemala

Om zich wél te kunnen inleven, gingen vier vrienden daarom de uitdaging aan om zelf ook elke dag te leven op een dollar, acht weken lang. Dat deden ze op het platteland van Guatemala, waar driekwart van de inwoners in armoede leeft. Ze kregen overigens niet zomaar één dollar per dag, maar bedachten een systeem met lootjes, zodat ze nooit wisten wanneer ze weer geld zouden krijgen.

Je kunt je wellicht voorstellen dat het geen pretje was (understatement van de eeuw). De jongens krijgen extreme honger, worden ziek en kunnen niet slapen. De beelden van de bevolking zijn misschien nog wel heftiger: zo zie je kinderen die al vroeg moeten werken, en ouderen die niet beter kunnen worden omdat er geen geld voor zorg is.

Heftige, confronterende beelden dus, maar toch zit er ook een hoopvol en inspirerend kantje aan de docu. Die komt bijvoorbeeld naar voren in de levenslust van vooral de kinderen in Guatemala. Het is dan ook niet voor niets dat Living On One Dollar werd bekroond tot Beste Documentaire op het Sonoma International Film Festival.

Je kunt Living On One Dollar bekijken op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze docu moet je zien: Living On One Dollar
Sluiten