Dit zijn de tien duurzaamste steden ter wereld

Als het op duurzaamheid aankomt, zijn we hard op weg naar een (hard nodig) kantelpunt. De afgelopen jaren wint duurzame innovatie beetje bij beetje aan terrein. Steeds meer mensen zien in dat duurzaamheid de enige juiste oplossing is, voor onszelf en de aarde. Daarom: een lijstje met de tien meest duurzame steden (spoiler: Amsterdam valt hier met de elfde plek nét buiten).

Ingenieursbureau Arcadis en het Centre for Economic and Business Research, hebben eind vorig jaar een lijst gepubliceerd met de meest duurzame steden in de wereld. Dit baseerden ze op drie factoren.

 1. People. Allereerst is gekeken naar de inwoners van een stad. Hoe gezond en gelukkig zijn die? Er is gekeken naar gezondheid, onderwijs en de work-life balance. Kortom: de kwaliteit van leven.
 2. Planet. Vervolgens werd gekeken naar het energieverbruik van steden. Op welke manier zorgen steden voor duurzaam energieverbruik? Wat wordt gedaan om de CO2-uitstoot terug te dringen? En hoe staat het met luchtvervuiling, recycling en de voorziening van drinkwater?
 3. Profit. Een duurzame stad moet óók een gezonde economie hebben. Om te voorzien in de behoeftes van mensen én om te garanderen dat de stad een toekomst heeft. Daarom is tot slot gekeken naar de economische gezondheid van steden.

De balans vinden tussen wat we vandaag nodig hebben, zonder wat we in de toekomst nodig hebben uit het oog te verliezen is de kern van een duurzame stad.

  [source id=”attachment_24507″ align=”center”][/source]

 • Zurich, Zwitserland (391.000 inwoners) heeft als langetermijndoel in 2050 een 2000-watt maatschappij te worden om zo klimaatverandering tegen te gaan. De 2000 watt-maatschappij houdt in dat alle inwoners slechts 2000 watt aan energie per persoon verbruiken, het verbruik dat internationaal als ‘duurzaam’ is aangemerkt. Hiervoor wordt geïnvesteerd in duurzame energie, duurzame gebouwen, duurzaam openbaar vervoer en bewustwording door bijvoorbeeld evenementen.
 • Singapore (3.771.721 inwoners) loopt met een enorm inwoneraantal tegen veel problemen aan, maar alsnog is er het ambitieuze doel gesteld dat in 2030 minstens tachtig procent van alle gebouwen ‘groen’ moet zijn. Bovendien wordt volop geïnvesteerd in duurzame oplossingen, zoals de ‘close the loop’ wateroplossing.
 • Stockholm, Zweden (871.952 inwoners) was in 2010 de eerste groene hoofdstad van Europa. Duurzaamheid speelt een integrale rol op alle onderdelen van het beleid. Zo worden auto’s zoveel mogelijk uit het straatbeeld geweerd, is er veel ruimte voor de fiets en wordt de opzet van nieuwe woonwijken zoveel mogelijk duurzaam gerealiseerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat er gebouwd wordt met herbruikbare materialen als hout en beton en omdat de woningen worden voorzien van zonnepanelen of groene daken. Afval wordt gescheiden via een ondergronds buizensysteem en de restwarmte van de afvalverwerking komt terug de wijken in via stadsverwarming.
 • Wenen, Oostenrijk (1.674.118 inwoners) is een belangrijke distributeur van olie, gas en stroom maar wil dit wel op een verantwoorde manier doen. Zo heeft ze een belangrijke rol voor zichzelf gecreëerd in het Europese proces van energietransitie. Zo wordt sterk ingezet op E-mobiliteit. Wenen is het levende bewijs dat duurzaamheid en een goede kwaliteit van het leven hand in hand gaan.
 • Londen, Verenigd Koninkrijk (8.416.535 inwoners) scoort in de planeet-index niet in de top 5, maar dankzij haar hoge score op andere fronten staat de stad toch op de vijfde plek overall. De stad heeft al wel toegezegd hard te werken aan meer duurzame oplossingen voor stedelijke noodzaken. Vooral op het gebied van infrastructuur wordt gekeken naar manieren om dit milieuvriendelijker op te lossen, zoals elektrische bussen in de toekomst, speciale programma’s die stadsvervuiling tegen moeten gaan en bijvoorbeeld de Thames Tideway Tunnel, om overstromingen van het riool in de rivier tegen te gaan.
 • Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.


  [source id=”attachment_24509″ align=”center”][/source]

 • Frankfurt, Duitsland (717.624 inwoners) scoort hoog in duurzaamheid en dat heeft met name te maken met het groene karakter van de stad. De stad telt 8000 hectare bos en een derde van het stedelijk oppervlak bestaat uit ‘groen’. Bovendien is er in de stad weinig vervuiling en economische groei, wat maar weer eens bewijst dat de toekomst (en winst) juist zit in duurzame initiatieven.
 • Seoul, Zuid-Korea (9.794.304 inwoners) is de tweede niet-Europese stad in de top tien. Dit is grotendeels te danken aan het plan ‘2030 Seoul’ dat zich focust op vijf punten: het terugdringen van discriminatie, een gezonde arbeidsmarkt, ruimte voor cultuur en historie, veiligheid en een stabiele woningmarkt. Het bestuur van Seoul zet bovendien serieuze stappen op het gebied van duurzaamheid met ambitieuze projecten, bijvoorbeeld om de rivier de Han te reinigen en restaureren. En het voormalige vervuilde stadsdeel Cheonggyecheon is getransformeerd in een duurzaam recreatiegebied. Als gekeken wordt naar de planeet-index heeft de stad nog een lange weg te gaan, maar de intentie en plannen zijn er in ieder geval.
 • Hamburg, Duitsland (1.803.752 inwoners) wil het gebruik van de auto in de hele stad onnodig maken. De komende twintig jaar wordt daarom een enorm netwerk van groene zones en fiets- en wandelpaden aangelegd. Dit is de grootste reden waarom Hamburg zo hoog scoort op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft Hamburg ook concrete maatregelen genomen om de CO2-uitstoot terug te dringen, waaronder de goedkeuring van een gemeentebesluit over klimaatbescherming en het opzetten van aanpassings- en onderzoeksprogramma’s.
 • Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!


  [source id=”attachment_24506″ align=”center”][/source]

 • Praag, Tsjechië (1.198.094 inwoners) heeft veel bedrijven die investeren in duurzaamheid. De overheid gaat hierin mee. Zo wordt het openbaar vervoer zo duurzaam mogelijk gemaakt, met veel fietsmogelijkheden en stimulatie van elektrische voertuigen en groen gasgebruik. Ook is er veel aandacht voor stadsvervuiling en is op elke straathoek een prullenbak te vinden. Omdat Praag hoog scoort in de profit- en people-index staat de stad op nummer negen. Op het gebied van innovatieve oplossingen die klimaatverandering tegen moeten gaan, zal de stad nog meer maatregelen moeten nemen.
 • München, Duitsland (1.429.584 inwoners) is de derde Duitse stad in deze lijst. Dat onze oosterburen lekker bezig zijn op het gebied van duurzaamheid mag dus wel gesteld worden. München wil in 2025 alle stroom voor haar inwoners en bedrijven uit hernieuwbare bronnen halen. Hiervoor investeert de stad tot 2025 in totaal negen miljard euro. Naast de projecten in stroom zet München ook in op duurzame warmte: het heeft zeshonderd kilometer warmteleiding waar bijna een kwart van alle 800.000 woningen op zijn aangesloten. Daarmee is dit het grootste warmtenetwerk van Duitsland. En dan is er natuurlijk nog Bayern München, die eind dit jaar bekend maakte voortaan te voetballen in shirts van gerecycled oceaanplastic, gemaakt door Adidas.
 • .

Meer lezen?

Dit zijn de duurzame trends voor 2017 (en later)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit zijn de tien duurzaamste steden ter wereld
Sluiten