Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 19 okt 2016

Dit zijn de gezondheidsrisico’s van een tatoeage

Waar een tatoeage vroeger ‘heftig’ en uitzonderlijk was, zijn er nu nog maar weinig mensen die niet tenminste een sterretje of hartje getatoeëerd hebben. Een tattoo is bijna net zo common geworden als een bezoekje aan de kapper. Toch moeten we er goed over nadenken of we ons lichaam wel met inkt willen versieren. Tatoeage-inkt kan namelijk stoffen bevatten die slecht voor onze gezondheid zijn.

Een tatoeage is voor altijd. Oké, er zijn natuurlijk technieken om tatoeages te laten verwijderen, maar in principe neem je een tatoeage voor het leven. Een tatoeagenaald prikt daarom diep, tot in de middelste huidlaag (de dermis of lederhuid). En dat brengt risico’s met zich mee.

Zware metalen

Metalen als kwik, ijzer, arseen, lood en cadmium geven een tatoeage zijn kleur en duurzaamheidsfactor. Roet en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zijn vaak de belangrijkste ingrediënten in zwarte inkt. Blootstelling aan deze metalen en giftige stoffen kan een belasting voor de lever en andere detox-organen zijn, zoals de huid, longen en nieren.

Veel van de zware metalen, zoals lood en kwik, worden eveneens als neurotoxinen gezien die van invloed zijn op cognitieve functies. Ze kunnen hersenmist (een status van complete verwarring), vermoeidheid en vele andere symptomen veroorzaken.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Veiligheid

Tatoeage-inkt moet veilig zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert daarom regelmatig de inkt van Nederlandse fabrikanten en importeurs. De afgelopen jaren zijn via steekproeven monsters genomen en daaruit zijn de volgende resultaten gekomen:

  • 41% van de onderzochte zwarte inkten bevat PAK’s. Het gaat hierbij om inkt, waarin carbon black of koolstof is gebruikt als pigment. Uit deze middelen kunnen stoffen vrijkomen die kankerverwekkend zijn.
  • 30% van de onderzochte gekleurde inkten bevat azo-kleurstoffen. Azo-kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen die als pigment worden gebruikt in tatoeage-inkt. Hieruit kunnen kankerverwekkende aromatische aminen vrijkomen.
  • 12% van de monsters bevat meer zware metalen dan de maximale limieten toestaan.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Better safe than sorry

Als je ervoor kiest om tatoeages te nemen, bespreek dan met je tatoeëerder wat de meest veilige, niet giftige producten zijn. In sommige gekleurde inkt wordt bijvoorbeeld plantaardig pigment van kruiden zoals kurkuma verwerkt, in plaats van een hoge dosis metaal.

Gerenommeerde fabrikanten laten hun inkt door onafhankelijke laboratoria testen. Wie op zeker wil spelen, kan bij de tattooshop vragen naar certificaten of een GGD-vergunning. Op de website ‘Veilig tatoeëren en piercen’ kun je opzoeken welke tatoeëerders een vergunning hebben.

Heb je een tatoeage en vermoed je dat je bent blootgesteld aan giftige stoffen of zware metalen (bijvoorbeeld omdat je lichamelijke klachten hebt)? Zoek dan professionele hulp om je lichaam te ontgiften.

Meer lezen

Duurzame ledverlichting is mogelijk schadelijk voor je gezondheid.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Dit zijn de gezondheidsrisico’s van een tatoeage
Sluiten