Dit waren de voorspelde duurzame trends voor 2017 (en zijn ze uitgekomen?)

Oude materialen worden steeds vaker omgetoverd tot iets wat weer waardevol is

De afgelopen jaren heeft duurzaamheid een belangrijke plek op de agenda gekregen; zowel bij individuen, als bij bedrijven en de politiek. En met een groeiende wereldbevolking zal duurzaamheid als thema alleen nog maar belangrijker worden. We delen 5 grote trends voor de toekomst.

Landbouwinnovatie

De verwachting is dat er in 2050 meer dan 9 miljard mensen op de planeet zijn. En als het aantal mensen groeit, zal ook (verrassing!) de vraag naar landbouwproducten en vlees groeien. Om aan de grote vraag te voldoen moet de agrarische ruimte verdubbelen – iets dat niet mogelijk is. De komende jaren zal er daarom naar oplossingen worden gezocht om de efficiëntie van landbouw te verhogen. Alternatieve teelmethoden als aquaponics kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Dit zien we bijvoorbeeld ook al in Almere, waar het eerste ecodorp van Nederland wordt gebouwd.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Alternatieve voeding

De komende jaren gaan we steeds meer op zoek naar nieuwe, duurzame en voedzame voedselbronnen. En dat kan ver gaan: algen uit 3D bio printers, chocoladerepen gemaakt van insectenmeel of synthetisch geproduceerd vlees uit het lab. Consumenten worden ondertussen in toenemende mate gevoelig voor onderwerpen als dierenwelzijn en het wereldwijde voedseltekort. De verwachting is dat alternatieve diëten zoals veganisme in de loop der jaren daarom steeds aantrekkelijker worden in de Westerse samenleving. Wil je ook je voedingspatroon aanpassen? Op Bedrock delen we de ultieme gids voor de (toekomstige) veganist.

Ecovenience

Duurzaam leven is niet altijd even makkelijk, maar met behulp van onopvallende, intelligente milieutechnologie, kan de gewenste ecologische levensstijl steeds makkelijker worden bereikt. De ecovenience trend laat zien dat het mogelijk is om ethische consumptie (milieuvriendelijke producten) en gemak te combineren. Een voorbeeld is de Berlijnse supermarkt “Original Unverpackt”, welke ligt in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Je vindt hier álles wat je nodig hebt zonder verpakking. Het wasmiddel is tapbaar en zelfs waxinelichtjes zijn los te koop. De missie van de supermarkt is duidelijk: meer verse producten, en minder verpakkingsmateriaal.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Ethische consumptie

De Westerse wereld wordt zich er steeds meer van bewust dat zijn levensstijl moeilijk te rijmen is met de bescherming van het milieu. Sommige mensen proberen daarom een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld door middel van ethisch correcte consumptie. Een onderdeel hiervan is het kopen van producten uit eigen regio en biologische producten.

Reconomie

Dagelijks wordt er ongeveer 3,5 miljoen ton afval gecreëerd. Geschat wordt dat dit aantal zich in 2025 bijna verdubbeld zal hebben. Om dit tegen te gaan krijgen consumptiegoederen steeds vaker een nieuwe bestemming na gebruik. Dit zien we ook in Zweden, waar ze inwoners willen gaan betalen om kapotte spullen te repareren, in plaats van weg te gooien. De economie wordt de reconomie, ofwel recycle-economie. Het hergebruik van voorwerpen (die voorheen werden beschouwd als afval) zal gedeeltelijk helpen bij het oplossen van het afvalprobleem.

Meer lezen?

Het eerste zelfvoorzienend ecodorp in Nederland is een feit.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.